TBMM Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu, RTÜK temsilcisini dinledi. RTÜK İzleme Dairesi Başkanı Çakırtaş, evlilik programlarında, argo sözcüklerin ve genel ahlaka aykırı ifadelerin kullanılması ile evliliğin maddiyata indirgenmesinin en çok karşılaşılan sorunlar olduğunu belirtti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) gündeminde olan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ve Başbakanlık İletişim Merkezine yapılan şikayetlerin ilk sırasında yer alan evlilik programları, bu kez de TBMM gündemine geldi.
TBMM Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu, evlilik programlarına ilişkin, RTÜK İzleme Dairesi Başkanı Mehmet Çakırtaş'ın bilgisine başvurdu.
Çakırtaş, aralarında evlilik programlarının da bulunduğu, televizyonlardaki program türlerine yönelik komisyon üyelerine bir sunum yaptı.
İzdivaç programlarının, görücü usulü evliliklerinin temel mantığını taşıdığını ifade eden Çakırtaş, ancak onu mahrem ve geleneksel çizgisinden büyük ölçüde uzaklaştırdığını, sansasyonel ve dramatik sunumla şekillenen ilgi çekici ama suni bir yapıya dönüştürdüğünü belirtti.
Görücü usulü evliliklerde, çiftlerin tanıştırılmasındaki yaşça büyük kişilerin rolünü, izdivaç programlarında sunucunun üstlendiğini anlatan Çakırtaş, aile bireylerinin onay verme rolünü de programda locada oturan katılımcıların yerine getirdiğini ifade etti.
Çakırtaş, ekran başındaki izleyicilerin, karar mekanizmalarına etki edemeseler de beğendikleri katılımcıları ekran başında desteklediğini, onlarla duygusal bir bağ kurduğunu, gelecekte ilişki anlamında ne yaşayacaklarını merak ettiğini kaydetti.
"EVLİLİĞİN MADDİYATA İNDİRGENMESİ"
Çakırtaş'ın, komisyona yaptığı sunumda, evlilik programlarında en çok karşılaşılan sorunlar da sıralandı.
Bu sorunların başında argo sözcükler ile genel ahlaka aykırı i̇fadelerin kullanılması yer aldı.
Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi, i̇nsan onuruna aykırı yayın yapılması, toplumsal değerleri̇n dikkate alınmaması da bu programlardaki sorunlardan başlıcaları oldu.
Evliliğin maddi̇yata indirgenmesi de bir sorun başlığını oluştururken, evlilik programlarında en çok karşılaşılan diğer sorunlar şöyle açıklandı:
"Adayların dış görünüşleri̇ i̇le yargılanması, adaylar arasındaki nahoş davranışlar, küçük düşürücü söylemler, adayların komi̇k duruma düşmeleri̇ne neden olunması, sansasyonel ki̇şi̇lere ısrarla yer verilmesi, olayların dramatize edilmesi, katılımcıların evlilik dışı amaçları, engelli adayların engelleri̇ni̇n ön plana çıkarılması, programlara olan güveni̇n azalması."
EN ÇOK ŞİKAYET DİZİLERE GELİYOR
RTÜK'ün sunumunda, geçen yıl en çok şikayet alan program türleri ve şikayetlerin de dağılımı yer aldı.
Dizi filmler 27 bin 222 bildirimle en çok şikayet alan program türü olurken, bunu 24 bin 740 bildirimle beceri ve direnç yarışmaları, 12 bin 497 bildirimle reklam kuşakları, 12 bin 340 bildirimle haber kuşakları, 6 bin 123 bildirimle tele alışveriş izledi.
Genel ahlak, manevi değerler ve ailenin korunması ilkesine aykırılık ise şikayet gerekçelerinde ilk sırayı aldı.
AA