Önder Yılmaz'ın haberi:
1807 yılında bir Ermeni ustası tarafından yapılan tarihi Halfeti Ulu Camii’nin tabanı, önlem alınmadığı için 40 santimetre su altında kaldı. TBMM Dilekçe Komisyonu, Birecik Barajı suları altında kalmasına yol açan Kültür Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Maliyet Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün peşine düşerken, vurdumduymaz tavırla karşılaştı. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, Aralık 2011’de Maliye, Kültür, Enerji bakanlıkları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sorumluğu birbirlerine atması nedeniyle Halfeti Ulu Camii’nin ortada kaldığını belirten sert bir yazı gönderdi.
Komisyon, “sorumluluk bizde değil” diyen kurumları son kez uyararak, aksi takdirde ilgili yöneticiler hakkında cezai yaptırımlar için girişimde bulunmaya kararlaştırdı.
Barışın sembolü 40 santime gömüldü
1807 yılında bir Ermeni taş ustası tarafından yapılan Halfeti Ulu Camii yörede barışın sembolu olarak görülüyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kültür Kurulu’nun 1985 yılındaki kararı ile taşınmaz kültür varlığı ilan edilmesine rağmen, Halfeti Ulu Camii’nin Birecik Barajı ve HES projesi çerçevesinde 2000 yılında 521 bin TL’ye kamulaştırılarak Hazine’ye tescil edildi. Baraj fizibilitesinin 1984 yılında yapıldı ama geçen 25 yıllık süreçte Kültür Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü hiçbir önlem almadı. 2001’te barajda su tutulmaya başlanmasıyla Halfeti Ulu Camii’nin taban kısmı, basit bir önlem alınmadığı için 40 santimetre suya gömüldü kaldı.
Milliyet