Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, TYB Kültür Merkezi'ndeki programın açılışında yaptığı konuşmada, 5 yıl önce, ilk kez Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 70. yılında gönüllü kuruluşlarla birlikte Bilgi Şölenleri'nin ilkini düzenlediklerini ve bugüne kadar getirdiklerini söyledi.
Mehmet Akif Ersoy'un kendileri için birinci derecede önemi olduğunu vurgulayan Doğan, ''İstiklal Marşımızın yazarı... Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı sıradan bir metin değil bizim için. Bugüne kadar, üzerinden 90 yıl geçmesine rağmen eskimeyen bir milli mutabakat metni'' diye konuştu.
Mehmet Akif'in hayatıyla, fikriyle büyük bir insan olduğuna işaret eden Doğan, ''Dolayısıyla İstiklal Marşı'nı sadece metni güçlü kılmıyor. Mehmet Akif gibi büyük şahsiyet tarafından yazılması da İstiklal Marşı metnini güçlendiriyor, tesirini artırıyor. İstiklal Marşı'nın kabul ediliş süreci de yine onu diğer milli marşlardan ayıran ve bugüne kadar sapasağlam gelmesine yol açan unsurlardan biridir'' dedi.
Türkiye Yazarlar Birliğinin ilk kez bilgi şölenlerini başlatarak ve süreklilik kıldığını ve Mehmet Akif araştırmalarının derinleştirilmesine zemin hazırladığına inandıklarını belirten Doğan, şunları kaydetti: ''Bu yıl ki programımızda toplantıların asıl konuşmacıların çoğu genç ilim adamlarımızdan oluşuyor.
Bu çok sevindirici. Çünkü Mehmet Akif araştırmalarını gençlere emanet ettik, onların derinleştirerek sürdüreceklerine inanıyoruz. Toplantının diğer bir özelliği ise 3'ü Balkan ülkelerinden, 2'si Azerbaycan'dan olmak üzere yurt dışından 5 konuşmacımız var. Mehmet Akif, sadece bizim, bu toprakların şairi değil, aynı zamanda Kosova'nın da Balkanlar'ın da Türk dünyasının hatta İslam dünyasının da şairi olan büyük bir şahsiyet.''
KOSOVA BÜYÜKELÇİSİ DE KATILDI
TYB Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ise Mehmet Akif'i değişik mekanlarda, değişik şartlarda, değişik kuruluşların andığını, ''Safahat''ın değişik baskılarla okuyucuya sunulduğunu ifade ederek, ''Ancak bunları yeterli görmüyoruz. Daha anlamlı, daha etkileyici ve topluma yön verici şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de bu tür etkinliklere öncülük ediyoruz'' dedi.
Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu da programa katılmanın kendisi için ayrıcalık ve onur olduğunu belirterek, ''Mehmet Akif Ersoy'un babası da Kosova'dan gelmiştir. Akif, bunu 'Safahat'ta kendisi de belirtiyor'' diye konuştu.
Türkiye ile Kosova arasında siyaset, ekonomi, kültür gibi birçok alanda özel ilişkiler bulunduğuna işaret eden Sejdiu, Mehmet Akif Ersoy gibi değerlerin Kosova ile Türkiye arasındaki bağı daha da güçlendirdiğini bildirdi.
''Milli Mücadele ve İstiklal Marşı'' temalı şölen, üç gün boyunca sempozyumlarla devam edecek. Yarın, İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. yıl dönümü dolayısıyla Mehmet Akif'in, İstiklal Marşı'nı yazdığı Taceddin Dergahı'nda ''İstiklal Marşı'nı Yazıldığı Yerde Okumak'' adlı program düzenlenecek.
Öte yandan, bu yılki şölene 5'i yurt dışından olmak üzere 33 ilim ve fikir adamı bildirileriyle katılıyor. Sempozyumun ardından, bildiriler önceki yıllarda olduğu gibi kitap haline getirilecek.
Akit