Mehmet Akif rahmetle anılıyor

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy vefatının 73. yıldönümünde anılıyor. ESKADER Genel Başkanı Mehmet Nuri Yardım, Akif'in ömrü boyunca fazilet mücadelesi verdiğini söyleyerek, "O, özünü İslam'dan alan bir münevverdi" dedi


Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Genel Başkanı Mehmet Nuri Yardım, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un, 'Özünü İslam inanışından alan bir mükemmel münevver olarak hep örnek alınması gereken bir isim olduğunu' bildirdi. Yardım, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 73. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, Akif'in edebiyatın seçkin bir ismi, dürüst bir aydın ve iyi bir sanatkar olduğunu belirterek, 'Her şeyden önce mükemmel bir şairdir. Aruz veznini en iyi bilen ve uygulayan bir şair olarak temayüz etmiştir' diye konuştu.

İRFAN NUMUNESİ FAZİLET ABİDESİ

Akif'in çok yönlü, çok cepheli bir fikir ve sanat adamı olduğunu dile getiren Yardım, Akif'in dünyasının mükemmelliklerden, erdemlerden, faziletlerden ve iyiliklerden örülü olduğunu belirtti. Yardım, şunları kaydetti: 'Akif, her şeyden önce bir fazilet abidesidir. Bir irfan numunesidir ve ahlak timsalidir. Akif, özünü İslam inanışından alan bir mükemmel münevver olarak zamanında örnekti, bugün de, yarın da örnek alınabilecek bir isimdir. Özü sözü birdir. Büyük bir medeniyetin mümessiliydi ve o üstün medeniyeti bilen, seven, tanıyan ve yaşayan bir aydındı. Onun üstünlüğü samimiyetinden kaynaklanıyor.'

Akif'in şaheseri 'Safahat'ın, Türkiye'de en çok okunan ve bilinen şiir kitabı olduğunu belirten Yardım, Safahat'ın bir şiir kitabından ziyade bir ahlak ve nasihat kitabı gibi algılandığını, o gözle okunduğunu kaydetti.

HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

'Bir Destan Adam Mehmet Akif Ersoy' adlı biyografi kitabının yazarı Abdurrahman Şen de bazı kavramlar yüzünden ciddi gerginliklerin yaşandığı bir dönemde Akif'i yeniden okumanın büyük önem taşıdığını söyledi. Şen, Akif'i tanımlarken, 'Bir Destan Adam' demeyi uygun gördüğünü vurgulayarak, 'Hayatının ve özelliklerinin çok azı günümüz insanları tarafından bilinen Akif'i, tarihi gerçekler ışığında destan gibi anlatmalı, gelecek kuşaklara da taşımalıyız diye düşünüyorum' dedi.

Edebiyat tarihinin siyasi kamplaşmaların esiri olduğunu öne süren Şen, bu yanlış tercihin sonucu olarak da Akif'İn başta edebiyat tarihleri olmak üzere birçok kaynakta hak ettiği nispette yerini alamadığını öne sürdü. 'Bugün yitirdiğimiz ve özlemini çektiğimiz ne kadar haslet varsa üzerinde toplamış Akif. Bilgisi, hoşgörüsü ve tevazusu beni çok etkiledi' diye konuşan Şen, Akif'in hayatını anlatan bir de film yapmaya karar verdiğini, senaryosu tamamladığı filmin Ocak ayından itibaren çekimlerine başlanacağını kaydetti.

Soğuk hava dinlemediler

ESDER, Akif için vefatının 73. yılında Tacettin Dergâhı'nda bir anma töreni düzenledi. Tacettin Camii'ndeki program, Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif'in ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Anma töreni, soğuğa rağmen geniş bir katılımla gerçekleştirildi. ESDER'in her yıl düzenlediği anma töreninde bu yılın teması Mehmet Akif'in cömertliği ve diğerkamlığı üzerineydi. Törende Mehmet Akif'in şiirlerine de yer verildi. Üniversite öğrencisi Mehmet Emek Akif'in "Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak" ve Ömer Faruk Karaçorlu "Zulmü Alkışlayamam" şiirlerini okurken, ilköğretim 8. sınıf öğrencisi Nur Bulat da "Necid Çöllerinde" adlı şiire ses verdi.
Yeni Şafak

Edebiyat Haberleri