Bismillahirrahmanirrahim
Hem meleklere imanın saadet-i dünyeviyeye medar cüz’î bir nümunesi şudur ki:
İlmihalden iman dersini alan bir mâsum çocuğun, yanında ağlayan ve mâsum bir kardeşinin vefatı için vâveylâ eden diğer bir çocuğa, “Ağlama, şükreyle. Senin kardeşin meleklerle beraber Cennete gitti. Orada gezer, bizden daha iyi keyfedecek, melekler gibi uçacak, her yeri seyredebilir” deyip, feryat edenin ağlamasını tebessüme ve sevince çevirmesidir.
Ben de aynen bu ağlayan çocuk gibi, bu hazin kışta ve elîm bir vaziyetimde gayet elîm iki vefat haberini aldım. Biri, hem âli mekteplerde birinciliği kazanan, hem Risale-i Nur’un hakikatlerini neşreden biraderzâdem merhum Fuad; ikincisi, hacca gidip sekerat içinde tavaf ederken, tavaf içinde vefat eden Âlime Hanım namındaki merhume hemşirem... Bu iki akrabamın ölümleri, İhtiyar Risalesinde yazılan merhum Abdurrahman’ın vefatı gibi beni ağlatırken, imanın nuruyla o mâsum Fuad, o saliha Hanım insanlar yerinde meleklere, hûrilere arkadaş olduklarını ve bu dünyanın tehlike ve günahlarından kurtulduklarını mânen, kalben gördüm. O şiddetli hüzün yerinde büyük bir sevinç hissedip hem onları, hem Fuad’ın pederi kardeşim Abdülmecid’i, hem kendimi tebrik ederek Erhamürrahimîne teşekkür ettim. Bu iki merhumeye rahmet duası niyetiyle buraya yazıldı, kaydedildi.
Risale-i Nur’daki bütün mîzanlar ve muvazeneler, imanın saadet-i dünyeviyeye ve uhreviyeye medar meyvelerini beyan ederler. Ve o küllî ve büyük meyveler, bu dünyada gösterdikleri saadet-i hayatiye ve lezzet-i ömür cihetiyle her mü’minin imanı ona bir saadet-i ebediyeyi kazandıracak, belki sümbül verecek ve o surette inkişaf edecek diye haber verirler. Ve o küllî ve pek çok meyvelerinden beş meyvesi, meyve-i Mirac olarak Otuz Birinci Sözün âhirinde ve beş meyvesi Yirmi Dördüncü Sözün Beşinci Dalında nümune olarak yazılmış.
Erkân-ı imaniyenin herbirinin ayrı ayrı pek çok, belki hadsiz meyveleri olduğu gibi, mecmuunun birden çok meyvelerinden bir meyvesi, koca Cennet ve biri de saadet-i ebediye ve biri de belki en tatlısı da rüyet-i İlâhiyedir diye, başta demiştik. Ve Otuz İkinci Sözün âhirindeki muvazenede, imanın saadet-i dâreyne medar bir kısım semereleri güzel izah edilmiş.
İman-ı bi’l-kader rüknünün kıymettar meyveleri bu dünyada bulunduğuna bir delil, umum lisanında مَنْ اٰمَنَ بِالْقَدَرِ أَمِنَ مِنَ الْكَدَرِ darb-ı mesel olmuştur. Yani, “Kadere iman eden gamlardan kurtulur.” Risale-i Kaderin âhirinde güzel bir temsil ile, iki adamın şâhâne bir sarayın bahçesine girmesiyle, bir küllî meyvesi beyan edilmiş. Hattâ ben kendi hayatımda binler tecrübelerimle gördüm ve bildim ki, kadere iman olmazsa hayat-ı dünyeviye saadeti mahvolur. Elîm musibetlerde, ne vakit kadere iman cihetine bakardım, musibet gayet hafifleşiyor görüyordum. Ve “Kadere iman etmeyen nasıl yaşayabilir?” diye hayret ederdim. (Şualar, On Birinci Şuâ, On Birinci Mes'ele)
Bediüzzaman Said Nursi
SÖZLÜK:
âhir : son
beyan etmek : açıklamak
cihet : taraf, yön
cihetiyle : yönüyle
darb-ı mesel : meşhur söz, atasözü
elîm : acıklı, üzücü
Erhamürrâhimîn : merhametlilerin en merhametlisi olan Allah
erkân-ı imaniye : imanın esasları, şartları
gam : sıkıntı, üzüntü
gayet : son derece
hadsiz : sayısız, sınırsız
hayat-ı dünyeviye : dünya hayatı
iman-ı bil-kader : kadere iman
inkişaf etmek : açığa çıkmak
izah etmek : açıklamak
kader : Allah’ın meydana gelecek hâdiseleri olmadan önce bilmesi, takdir etmesi, plânlaması
kıymettar : kıymetli, değerli
küllî : büyük, kapsamlı
lezzet-i ömür : yaşama lezzeti
lisan : dil
mecmu : bütün
medar : dayanak noktası, eksen
melâike : melekler
merhume : rahmete kavuşmuş, vefat etmiş kadın
meyve-i Mirac : Miraç meyvesi
mîzan : tartı, ölçü
musibet : belâ, dert, felâket
muvazene : karşılaştırma, mukayese
mü’min : Allah’a inanan
nümune : örnek, misal
rahmet : İlâhî şefkat, merhamet
Risale-i Kader : Kader Risalesi (Yirmi Altıncı Söz)
rükn : esas, şart
rüyet-i İlâhî : Allah’ın cemâlini görme
saadet : mutluluk
saadet-i dâreyn : dünya ve âhiret mutluluğu
saadet-i dünyeviye : dünya hayatındaki mutluluk
saadet-i ebediye : sonsuz mutluluk
saadet-i hayatiye : hayatın mutluluğu
semere : meyve
suret : biçim, şekil
temsil : analoji, kıyaslama tarzında benzetme
uhreviye : âhirete ait
umum : bütün