Memur-Sen: Katsayı kararı sipariş

Memur-Sen Başkanı Gündoğdu'dan Danıştay'a tepki: Milyonlarca gencin geleceğini karartan sipariş


Hasan Bozkurt'un haberi

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Danıştay 8. Dairesi'nin meslek liselerinin üniversiteye girmesinin önünü yeniden tıkayan kararına sert tepki gösterdi.

Türkiye'nin kamburlarından kurtulması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, "Top yekun milyonlarca gencin geleceğinin karartılmasına sipariş." dedi.

Gündoğdu, Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) üniversiteye girişte katsayı eşitliği kararının yürütmesini durduran Danıştay'daki hukukçuları eleştirdi.

Hukukçunun verdiği kararla hukuka güveni sağlaması gerektiğine dikkat çeken Gündoğdu, Danıştay'ın hukuka göre değil zaman ve şartlara göre nasıl karar verdiğini gösterdiğine işaret ederek, "1998'de imam-hatip liselerinin yok edilmesi için Çevik Bir ve avenesinin verdiği bu emir bu sorunu doğurmuştur. Fırsat eşitliği için sayısız dava açtık. Cevap YÖK'ün uhdesindedir dediler ve olumsuz cevap verdiler. O zaman YÖK'ün başında onların emir verdikleri vardı. Herhalde YÖK başkanının değişebileceğini beklemiyorlardı. YÖK Başkanı değişsin deyince telafisiz zararlar açar deniyor." diye konuştu.

Gündoğdu, anayasada eğitimde fırsat eşitliği maddesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

YÖK'ün 1982'de kurulduğuna işaret eden Gündoğdu, o tarihten 1998'e kadar eğitimde fırsat eşitliğinin hüküm sürdüğü bilgisini verdi. Bütün dünyada genel ve meslek liseli öğrencinin üniversiteye giriş kriterinin sınavda çözdüğü soru olduğunu kaydeden Gündoğdu, konuyu Danıştay'a götüren İstanbul Barosu'nu da eleştirdi.

'YAŞASIN DEVRİMCİ DAYANIŞMASI' DEMENİN MEMURLA NE ALAKASI VAR

Gündoğdu, Kamu-Sen ve KESK'in dünkü iş bırakma eylemiyle ilgili de eleştiride bulundu. İki konfederasyonun talebiyle kendi taleplerinin aynı olduğunu ifade eden Gündoğdu, taleplerin dile getirilme biçiminde sıkıntı bulunduğunu kaydetti.

Gündoğdu, "Taleplerimiz ortak olmasına rağmen taleplerini dile getirme biçimiyle ilgili kaygılarımız var dedik. Dünde bu kaygıları zaman zaman gördük. 'Yaşasın devrimci dayanışması'nın memurla, memurun beklentileriyle toplu sözleşme talebiyle ne ilgisi olabilir. Kahrolsun demokratik açılım demenin memurun özlük haklarıyla ne alakası var." şeklinde konuştu.

Grev ve toplu sözleşme hakkı verilmemesi halinde 2010 toplu görüşme masasına oturmayacaklarını yineleyen Gündoğdu, "Henüz çaresiz noktaya gelindiği kanaatinde değiliz. Sayın bakan (Hayati Yazıcı) ile 2010 başında toplu sözleşme için ortak çalışma kararı aldık. Bu çalıştayda ipe un serilebilir. Bu olursa eylem yaparız. Diyaloğu masada başlatıp sonra sabote eden biz olmayalım istedik." ifadesini kullandı.

DARBE YAPMA RÜYADA BİLE GÖRÜLMEMELİ

Sivil anayasa ihtiyacını tekrarlayan Gündoğdu, şunları söyledi: "28 şubat süreci başta olmak üzere bütün darbe süreçleri tarihe karışsın istiyoruz. 1924 anayasasıyla getirilen hakimiyetin milletin elinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Artık darbecilerin korunduğu değil, darbeciliğin darbe yapmanın rüyada görülmesinin bile bu ülkeye zarar vereceği bilincin oluşmasını istiyoruz."

Güncel Haberleri