HAKAN ŞÜKÜR (FUTBOLCU)
- Sizce merhamet ne demek?
- Bir kere her şeyden önce bir şeye Allah için bakmak gerektiğini düşünüyorum. Oradan baktığımızda zaten en tepeden en aşağı biz zaten aciz kullarız. Bana göre bir acıma hissi değil merhamet. Daha çok sevgiyle gelişen yardım ve fedakârlıkla büyüyen bir his. Bunu Efendimiz (sav), hem örnek tavırlarıyla hem de güzel sözleriyle bunun temsilciliğini yapmış. Bu vesile ile biz de insan olarak hayvanlarda bile olan bir duygunun temsilciliğini yapmalıyız fikrindeyim. Çevremde çok duygusal, merhametli bir insan olduğumu söylerler. Neden? Çünkü merhamet ediniz ki merhamet edilesiniz. Allahın ayetiyle duyurduğu bir şey. Bizler de Allah için bunu uygulamak durumundayız.
- Sizin dünyanızda peygamberimizin yeri nedir?
- Öncelikle Efendimize sonsuz selâm olsun. Öncelikle Allah’ın Resûlü bir insan ve insanlığa örnek olmuş. Yaşadıklarıyla insanlığa çok farklı duygular tattırmış. Bugün bile dünyada yüz yirmi dört bin peygamber arasında her zaman çok anılar ve büyük övgüler alan biri ve bizler de bütün eksikliklerimizle onun peşinden gitmeye çalışan kullarız. Bir insan olarak baktığımızda onun yaşadıklarının mahlûkata karşı duyduğu merhamette çok iyi bir temsil olduğunu düşünüyorum. Devamlı kendisini alıp onun o yaptıklarını yapmaya çalışıyoruz. Tabiî bu anlamada zaman zaman zorluklar da yaşıyoruz, bütün bu güzellikleri ve merhametli olmanın gerekliliğini anlatmaya çalışırken. Merhametten yoksun insanlar bizim bu duygularımızı zaman zaman kötüye kullanıyorlar. Kullanacaklar da ama bu da bizim bir sınavımız olsa gerek. Zorlukları yaşarken bunun karşısında bir şey olmalı ki biz de bu sınavdan alacağımız notu, hareket ve davranışlarımızla belirleyelim. Sadece bu dünyanın olmadığını onun o güzel çizgisinde düşündüğümüzden insanlara yardım ederek bunu güzel bir şekilde anlatarak bunu herkesin anlayamadığını da kavrayarak güzel bir temsil yapmak bizim görevimiz. Umarım Allah bize bu konuda yardım eder .
- Onu yanınızda hissedebiliyor musunuz?
- Zaman zaman hissediyorum. Çünkü onu ne kadar anarsanız, öyle yaşamaya özen gösterirseniz, o kadar çok hissedersiniz. Benim hayatımın içerisinde yakaladığım başarılarda Allah’ın çok payı olduğunu düşünüyorum. Efendimizin yaşam tarzına bugüne yansıyan şekliyle farklı bir şekilde uyarlamaya gerek yok aslında kıyamete kadar süreçte neler yaşayacağımızı neler yaşayacağımızı kestirmek mümkün.
- Merhametle ilgili son cümleniz ne olur?
- Merhamet ettim, merhamet göreceğimi umut ediyorum.
***
SİNAN ALBAYRAK (OYUNCU)
—Merhamet sizce nedir?
—Merhamet hep sorguladığım bir mevzu. Merhamet bence geri dönüp bakabilmektir, geçip gitmek değil. Gözyaşı dökemiyorsan bile bir mendil uzatabilmektir. Eğitim bilginin insana ulaştırılmasıdır. Bilgi ne kadar çoğalırsa algıda o kadar açılır. Eğitimle birlikte dünyaya bakışımız daha genişler o zaman belki de acı çeken o insanı daha iyi duyabiliriz. Merhamet eğitimi yapılmalıdır.
—Sizin dünyanızda peygamberimiz nerede duruyor?
—Peygamberimiz her daim içimizde ve zikrimizdedir. Allahu Ekber demenin yanında her daim zikrimizle anılması gerekendir. Peygamber Efendimiz gördüğümüz her güzellikle her çirkinlikle birlikte onun bakışıyla ve onun yorumuyla bizde şekillenendir.
***
PROF. DR. MEHMET ALTAN (AKADEMİSYEN, YAZAR)
— Merhamet…
— Merhamet benim hayatımda sadece ufak bir yerde durmuyor. Merhamet hayatın kendi akışı içinde şu veya bu şekilde zor durumda olan birisinin o zor durumu aşması anlamına geliyor benim için. Bu hayatın her alanında olabilir. Karşısındakini anlayan insan onun sıkıntısına çare bulabilir. İnsanlar egoizmden uzaklaşırsa diğerine kulak verirse, diğerini anlamaya çalışırsa bunun ben bir ortaklaşa merhamet doğurabileceğini düşünüyorum. Merhamet, mevcut haliyle kurtulmak isteme gibi bir ilişkisi varsa sizin de bu hali aşması için yapabileceğiniz bir şey varsa ona yardım etmektir. Sıkışık ve zor durumdaki her halin aşılması için yardımcı olmak. Sıkıntısı olana yardım diyebilirim bir cümleyle.
— Merhamet eğitimi…
— Belki tam kelimeyle merhameti öğretmek değil ama karşısındakini anlamak üzerine bir eğitim verilebilir. Yani güçsüz insan yakınır, güçlü de bir şekilde işleri çözmeye çalışır o anda. Bu durumda en sağlıklı çözüm empati yapmak birbirini anlayabilmektir. İnsanlar birbirlerini anlarlarsa dayanışma ortaya çıkar ve o sıradaki zor durumun aşılmasını sağlar.
Haber 7