Mersin'de yeni canlı türü keşfedildi

Mersin'de bugüne kadar bilinmeyen yeni bir canlı türü keşfedildiği bildirildi

Ümit Pıtır'ın haberi:
 
TÜBİTAK tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Süphan Karaytuğ'un yaptığı bir proje kapsamında Mersin'de bugüne kadar bilinmeyen yeni bir canlı türü keşfedildi.

Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde yaşayan karideslere yakın akraba ve bilimsel adı Copepoda (kürekayaklılar) olan mikroskobik krustaselerin araştırıldığı proje kapsamında Mersin'in Silifke ilçesine yakın bir kumlu sahilden keşfedilen yeni canlı türüne Mersin şehrine atfen Ciplakastacus mersinensis adı verildi.

Yeni tür SCI kapsamındaki Journal of Natural History adlı dergide yayınlanarak bilim dünyasına tanıtıldı. Türkiye sahillerinde bilim dünyası için yeni olarak keşfedilmeyi bekleyen türlerin bulunduğunu bu proje ile ortaya konduğunu belirten Karaytuğ, çok sayıda önemli canlı grubuna ev sahipliği yapan sahillerin korunması yönünde acilen gerekli önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Biyoçeşitliliğin korunması ve yönetiminde tür kompozisyonunun belirlenmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Karaytuğ, "Oldukça zengin fauna bileşimine sahip olduğu bilinen ülkemizin çoğu canlı grubu hakkında ne yazık ki halen yeterli taksonomik bilgi mevcut değildir. Türkiye oldukça uzun sahil şeridi boyunca çok fazla sayıda kumlu sahile sahiptir ve bu kumsallar sürekli artan sahil yapılaşmalarından son derece olumsuz etkilenmektedir. Oldukça dinamik olan kumlu sahiller dünyanın buzla kaplı olmayan sahillerinin üçte ikisini kaplamaktadır. İlk anda yaşamdan yoksun olduğu hissini veren ve çölleri andıran kumsallar aslında mikroskobik ve makroskobik yaşamla doludur." dedi.

Karaytuğ, Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde 2006 ve 2009 yılları arasında yaptıkları çalışmalarda birkaç yeni canlı türü daha keşfettiklerini ve bu canlı türlerini de kısa sürede yayınlayarak bilimsel literatüre kazandıracaklarını sözlerine ekledi.

Tefekkür Haberleri