Risale Haber-Haber Merkezi
Yazar Sibel Eraslan, geçtiğimiz gün vefat eden Meryem Cemile’nin “Bediüzzaman gibi Osmanlı düşünürlerinin birikimini de çok önemseyen ve yeni nesillere aktaran bir yazar” olduğunu söyledi.
Star’daki yazısında Cemile’nin vefat haberinin ardından düşüncelerini yazan Eraslan, “Salı günü öğleden sonra bir haber düştü Pakistan’dan: “Üstad Mevdudi’nin “manevi kızım” dediği düşünür Meryem Cemile Hanım, Lahor’da Rahmet-i Rahman’a kavuştu.” 78 yaşındaydı altmış kadar risalesi, yirmi kitabı vardı Meryem Cemile’nin” dedi.
Onu 1986-1995 yılları arasında Türkçeye çevrilmiş kitaplarının yanısıra fakültelerde teksirle çoğaltılarak dağıtılan mektuplarından tanıdığını ifade eden Eraslan, yazısını şöyle sürdürdü:
“Üstad Mevdudi ile İslam düşüncesinin seyri ve güncel mevzular hakkında yazıştıkları mektuplaşmalar kitap haline getirilmişti. “Batı Uygarlığı ve İnsan”, “Oryantalizm”, “Kendini Mahkum Eden Batı” kitapları hemen ilk aklıma gelenler. “İslam ve Çağdaş Öncüleri” adlı siyasal düşünceler tarihi ekseninde değerlendirilebilecek eseriyse, değişim ve gerçek kavramlarını felsefi tartışmaya açmasıyla halen güncelliğini koruyor. Reformizm ve modernizme yönelik soruları, bizlerin bugünlerde yaptığımız “İslamcılık” tartışmalarıyla da yakından ilgili.
“Meryem Cemile, Said Halim Paşa ve Bediüzzaman gibi Osmanlı düşünürlerinin birikimini de çok önemseyen ve yeni nesillere aktaran bir yazardı.
“Amerika’da Musevi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti Margaret Marcus. Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 2 yıl kadar hastanede kaldığı dönemlerde Kur’anı Kerim’le tanışmıştı. New York’ta Edebiyat ve Felsefe eğitimi görürken, 1948/İsrail meselesi diğer Museviler gibi onun da yakından takip ettiği bir gündemdi. Filistinli mülteci Ahmet Halil’le tanışması hayatının dönüm noktası oldu ve Filistinlilerin yaşadığı adaletsizlikler onu derinden etkiledi.
“Bu arada İslam hakkında öğrenmek istediği konuları o günlerde Mısır hapishanelerinde
mahkum edilmiş Prof. Seyyid Kutup’a yazdığı mektuplarda dile getiriyordu. Üstad, idama mahkum edilmiş bir fikir suçlusu olduğu için kendisini yakın dostu Mevdudi’ye yönlendirmişti, 3 yıl yazıştılar. Margaret Marcus 1962 yılında Brooklyn Camii’nde müslüman oldu, Meryem Cemile ismini alarak Pakistan’a geçti. Birkaç yıl Mevdudi’nin himayesinde ve evinde misafir kaldıktan sonra kendisi gibi Üstad’a canı gönülden bağlı eşiyle evlendi. Bir daha dönmedi ABD’ye.