Mesleki eğitim sil baştan

MEB meslek liseleri ile ilgili yeni bir eylem planı hazırladı.

Ayfer Mallı'nın haberi:
 
Buna göre 2 yıllık meslek yüksekokulları mesleki ve teknik eğitimin yapısına ve özelliğine uygun olarak yeniden yapılandırılacak. Bu okulların ve öğrencilerinin başarısız görüldüğü algısı yıkılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimde yol haritası olacak 'Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı (2014-2018)' tamamladı. 62 alan ve 266 dalda eğitim öğretim verilen meslek ve teknik liselerin diğer liselerden başarısız görülmesi ve başarısız öğrencilerin bu okulları tercih ettiği algısı yıkılacak.

ALGI KIRILACAK

İki yıllık meslek yüksekokulları mesleki ve teknik eğitimin yapısına ve özelliğine uygun olarak yeniden yapılandırılacak. Kademeler arası yatay ve dikey geçişler dahil meslek yüksekokullarının işleyişleri ile ilgili araştırma yapılacak, sonuçlara göre yüksekokullar liselerin yapısına ve özelliğine uygun olarak genel ve mesleki eğitim veren kurumlar şeklinde yeniden düzenlenecek. Mesleki ve teknik liselerle ilgili oluşan 'başarısız öğrenci gider' algısına son verilecek. Toplumun algısını olumlu yönde etkileyecek kampanyalar düzenlenecek. Kamu spotları ve televizyon programları yayınlanacak. Liseler ile ilgili bilgilendirme hattı kurulacak.

LİSELER ARASI GEÇİŞ

Liseler arasında tür ve kademelere göre yatay-dikey geçişlerle esnek ve geçirgen bir yapı oluşturulacak. Örgün-yaygın, yaygın-örgün, önlisans ve açıköğretim sistemlerinde bütün seviyelerde yatay ve dikey geçişlerin yapılmasını imkan verilecek. Ders başarıları bu geçişlerde önemli olacak. Türkiye'nin orta ve uzun vadeli ekonomik ve işgücü sektör projeksiyonları kapsamında meslek haritası çıkarılacak. Meslekler iş ve görev tanımlarına göre gruplandırılacak. Herkes okuduğu bölümle ilgili mesleklerde eksiklik görülen yerde değerlendirilecek. Okullarda gönüllü öğretmenler arasından meslek koçluğu sistemi oluşturulacak. Meslek koçları öğrencinin isteğine göre yönlendirme yapacak.

Okuldan iş dünyasına geçiş şansı

Okulları izleme ve değerlendirme görevi verilecek kurul oluşturulacak. Bu kurul, Milli Eğitim Bakanı ile Kalkınma, Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji gibi 13 ayrı bakanlıktan 33 uzmanla değerlendirmelerde bulunacak. Değerlendirmeler yıllar içerisindeki yatırım ve öğrencilerin iş hayatına katılımına karar verecek. İş dünyasının ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kalitede güncel, nitelikli, ölçülebilir ve sürdürülebilir okullara ulaşmak için temel kriterleri ve göstergeleri belirlenen kalite sistemi oluşturulacak. Her okula kalite puanı verilecek. Okuldan iş dünyasına öğrenci geçişinde etkili olacak.

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri