Meteor, göktaşı yağmurlarının manevi yorumu: Şerli ruhlar sema aleminden kovuluyor!

Meteor yağmurları Kur'an-ı Kerim'e göre nasıl yorumlanıyor? Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri bu konudaki ayetleri nasıl tefsir etti?

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen meteor yağmurunun en yoğun olanlarından Geminid (İkizler), gözlendi.

Dünya her yıl güney etrafındaki yörüngesinde 940 milyon kilometre yol kat ediyor. Aynı yolu son yıllar, onyıllar ve yüzyıllar boyunca kuyruklu yıldızlar ve metorlar da dolaşıp güneşin yörüngesinde kalıntılar bırakıyor. Dünya her yıl bu kalıntıların yanından geçiyor ve geçtiğinde de meteor yağmurları oluşuyor.

Bunların en görmeye değer olanları da Ağustos'taki Perseid yağmuru ve Aralık'ta görülen Geminid yağmuru.

KUR'AN-I KERİM: O KANDİLLERİ BİRER TAŞ YAPTIK

"Ey cinler ve insanlar topluluğu! Eğer göklerin ve yerin sınırlarından çıkıp gitmeye gücünüz yeterse, haydi, çıkın. Fakat Allah'ın vereceği bir kuvvet olmadan çıkamazsınız. Rabbinizin nimetlerinden hangi birini inkâr edersiniz? Üzerinize saf ateşten bir alevle bakır gibi kızıl bir duman salınır da, birbirinize hiçbir yardımınız dokunmaz." (Rahmân, 55/33-35).

"And olsun ki, dünya semasını Biz kandillerle süsledik ve şeytanlar için o kandilleri birer taş yaptık." (Mülk, 67/5).

RİSALE-İ NUR: ŞERLİ RUHLARIN SEMA ALEMİNDEN KOVULMASINA

Bediüzzaman Said Nursi, Kur'an'daki ayeti Risale-i Nur'da şöyle tefsir ediyor:

"...İşte bu recm-i şeyâtîn için atılan şahapların üç mânâsı olabilir:"

"Birincisi: Kanun-u mübareze en geniş dairede dahi cereyan ettiğine remiz ve alâmettir."

İman ile küfür, hayır ile şer çarpışması sadece dünya ve insanlar içinde değil, kainatın her aleminde gerçekleşen genel bir ilahi kaidedir. Bu ayette bu manaya işaret vardır. Sema dairesinde cisimleri latif, ama fıtratları şer olan cin taifesinden şerli bir tabaka ile, orada yaşayan ve oranın sakini olan melekler ve tayyip olan ruhlar arasında da bir çarpışma var olduğunu beyandır. Yani, hayır ile şerrin çarpışması ve mücadelesi her daire ve alemde vardır.

"İkincisi: Semavatta huşyar nöbettarlar, mutî sekeneler var. Arzlı şerirlerin ihtilâtından ve istimâlarından hoşlanmayan cünudullah bulunduğuna ilân ve işarettir."

Burada ise nasıl şerli ruhlar ve cinler semanın o tabakasına kulak hırsızlığı için tecavüz ediyorlar, Allah da kanunu gereği onlara mukabele edecek nurani ve itaatkar askerlerini o daireye yerleştirmiştir, manasına vurgu yapılıyor. Bu nurani ve itaatkar askerlerin vazifesi, orada nöbet tutmak ve o şerli ruhları tard etmek için şahap atmaktır.

"Üçüncüsü: Muzahrafat-ı arziyenin mümessilât-ı habiseleri olan casus şeytanları, temiz ve temizlerin meskeni olan semayı telvis etmemek ve nüfus-u habise hesabına tecessüs ettirmemek için, edepsiz casusları korkutmak için atılan mancınıklar ve işaret fişekleri misilli, o şeytanları ebvâb-ı semadan o şahaplarla red ve tarddır." (Sözler, On Beşinci Söz)

YILDIZ KAYMASI ŞERLİ RUHLARIN SEMA ALEMİNDEN KOVULMASINA MADDİ BİR İŞARET

Sema alemi, nurani ve hayırlı sakinlerin yaşadığı bir alemdir. Cinlerin şerli ve habis taifesi ise o mekana yakışmıyorlar. Öyle ise şerli cinlerin habis insanlar adına oraya gidip kulak hırsızlığı yapmasına mani olmak için, semanın nöbetçileri olan melekler sema kapısından ya da sınırlarından onlara mancınığa benzer şahaplar fırlatması ve onları kovmasını ayet beliğ bir şekilde ifade ediyor.

Bizim yıldız kayması dediğimiz olay aslında şerli ruhların sema aleminden kovulmasına maddi bir işarettir. Cinlerle melekler arasındaki bu çarpışmaya bir çeşit sınır çatışması diyebiliriz. Melekler vatanları olan sema alemini düşman olan şerli ruhlara karşı müdafaa ediyorlar denilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri