Hicri Takvim'e göre Rebiülevvel Ayı'nın 11.Günü ile 12.Günü arasında kalan gece Mevlid Kandili'dir. Bu gün Miladi takvim'de değişir. 2016 yılında Mevlid Kandili 11 Aralık 2016 Pazar günü ihya edilecek. Bu mübarek gün öncesi, Müslüman halkımız bu geceyi ibadet ve dualar ile geçirmek için Mevlid Kandili'nde nasıl ibadet edilir? Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler yapılır? sorusunu sormaya başladı.
Mevlid kelimesi "doğum" manasına gelmektedir. Rebiülevvel Ayı içerisinde bulunan bu gece'de, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Dünya'ya teşrif buyurmuşlardır. Müslüman Alemi ise bu gece'yi ihya etmek için ilk kez Fatimi'ler dönemi Mısır'ında mevlid tertip etmişlerdir. O günden bu güne bu mübarek gece çeşitli mevlid'ler, dua'lar ve ibadetler ile ihya edilir.
Mevlid Kandili'nin nurundan ve faziletinden istifade etmek isteyen Müslüman toplumumuz, bu mübarek gece hangi ibadetleri yapabileceğini arıyor.
Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler edilir?
Mevlid Kandili'ni güzel değerlendirmenin şüphesiz ki en iyi yolu bolca ibadet etmektir. Mevlid Kandili bu sene 11 Aralık 2016 tarihine denk geliyor. Bu mübarek gün ve gece içinde yapılabilecek pek çok faziletli iş vardır. Bunlar;
- Bolca Kur'an-ı Kerim okumak, dinlemek ve Kur'an-ı Kerim okunan yerlere gitmek.
- Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (a.s.m)'e salât-ü selamlar getirmek, şefaatini istemek
- Kaza ve Nafile namazlar kılmak. Tesbih namazı kılmak
- Gün içinde oruç tutmak
- Bolca Tefekkür ederek, Kainat'ın yaratıcısı Allah'ü teala'yı hatırlamak
- Zikir ve evrad ü ezkar'da bulunmak
- Dini toplantılar, paneller ve okumalar düzenlemek veya düzenleyen yerlere iştirak etmek
- Bu gün ve gecenin akşam, yatsı ve sabah namazlarını Cami'de cemaat ile birlikte kılmak
- Bolca iyilik, hayır ve hasenat yapmak.
Mevlid Kandili'nde Hangi namaz kılınmalıdır?
Mevlid Kandili'nde namaz kılmak isteyenler için 4 Rekatlık "Tesbih Namazı" tavsiye ediliyor. Mevlid Kandili'ni ibadetler ile geçirmek isteyenler için şüphesiz ki namaz geniş yer tutuyor. Peki Mevlid Kandili namazı nasıl kılınıyor?
Mevlid Kandili'nde kılınacak namaz olan tesbih namazı'nın kılınışı şu şekilde;
Niyet:Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili habîbin, başimızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz Sallallahu Aleyhi Wesellem'in hürmetine ve bu geceki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Allâhü Ekber“.
Kılınış:
"Allâhü Ekber" diyerek namaza başlanır. Yukarıdaki tesbih:
-"Sübhâneke..."'den sonra 15 kere,
-Zamm-ı sureden sonra 10 kere,
-Rükûda 10 kere,
-Rükûdan doğrulunca 10 kere,
-Secdede 10 kere,
-Secdeden doğrulunca 10 kere,
-İkinci secde de 10 kere, okunur.
Böylece birinci rekat namaz kılınmış olur. Tesbih namazında ikinci rekata kalkılınca Fâtiha-i şerîfeden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10'ar kere okunarak 4 rek'at tamamlanır. Mevlid Kandili tesbih namazının diğer tarafları aynen diğer namazlarda olduğu gibidir. Fark sadece okunan tesbihlerdir.
İkinci rekate oturulduğunda, "Et-tehiyyâtü..." den sonra, "Allâhümme salli..." ve "Allâhümme bârik...", üçüncü rekat için ayağa kalkıldığında da "Sübhâneke..." okunacaktır.
Kandil gecesi bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir.
سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"
Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.
Tesbih namazı dışında, bu mübarek gün ve gece boyunca kaza namazları kılınabilir, nafile namazlar eda edilebilir.
Allah (C.C.) bu mübarek gün ve gece'de yaptığınız ibadetleri ve kıldığınız namazları kabul etsin. Mevlid Kandili'niz mübarek olsun.
Risalehaber.com