Aydın Hızlıca'nın Haberi
Mevlana ve Mevlevilik kültürüne hizmet eden kuruluşlar ile bilim insanlarının katıldığı iki günlük çalıştay 14 maddelik sonuç bildirgesiyle tamamlandı. Bildirgede, "Acilen bir üst kurul teşkil ederek, Hz. Mevlânâ ve Mevlevîlik kültürüne dair çalışmalarda karşılaşılan güçlüklere çözüm, sorulara cevap, isteklere karşılık verilmesi yolunda adımlar atılmalıdır." görüşü yer aldı.
Hz. Mevlana'nın 737. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri birçok sosyal ve kültürel programlarla sürüyor. Mevlana Üniversitesi de etkinlikler kapsamında 'Mevlana'ya Gönül Verenler' konulu bir çalıştay düzenledi. İki gün süren çalıştaya çok sayıda bilim insanı ile Mevlana ve Mevlevilik kültürüne hizmet eden dernekler ile vakıfların temsilcileri katıldı.
Çalıştayda kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Bahattin Adam, üniversitenin ismini büyük mutasavvıf ve mütefekkir Mevlana Celaleddin-İ Rumi'den almış olmasının kendileri için ayrı bir onur vesilesi olduğunu söyledi.
Hz.Mevlana'nın asırlar önce insanlığa sevgi ve hoşgörü mesajları verdiğini dile getiren Mevlana Üniversitesi Mevlana Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Yeniterzi ise "Büyük düşünür Mevlana'nın mesajları aradan geçen asırlara rağmen hala çok büyük ilgiyle takip ediliyor. Verilen mesajların ne kadar önemli olduğunu hep birlikte müşahede ediyoruz. Üniversite olarak büyük mütefekkir'in düşünce ve fikirlerini tüm dünyaya anlatmak için üzerimize düşenin fazlasını yapmak gayretindeyiz. Bu çalıştay ile Mevlana ve Mevlevilik kültürüne hizmet eden kuruluşların temsilcilerinin bir araya gelmesi, birbirlerinin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olması büyük önem taşıyor. Son derece yararlı ve güzel bir çalıştay oldu. Hem katılımcılar hem de dinleyiciler açısından çok doyurucu bir çalışma olduğu kanaatindeyim." şeklinde konuştu.
Çalıştayın sonuç bildirgesinde öne çıkan başlıklara da işaret eden Yeniterzi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çalıştay sonunda Mevlana ile ilgili çok önemli tespitler yapıldı. Bu tespitler bildiride 'Yaşadığım müddetçe Kuran'a köleyim; Hz. Muhammed (sav)'in yolunda küçücük bir hizmetkârım" ifadeleri ile başlayan rubaisi başta olmak üzere, Hz. Mevlânâ bütün eserlerinde İslâm dinine ve Hz. Peygamber'e kesin bağlılığını açıkça dile getirmiştir. Dinler üstü bir inanca sahip olduğu veya yeni bir din ortaya koyduğu iddiaları gerçek dışıdır. Hz. Mevlânâ ve Mevlevîlik hakkındaki yayınların ve bilimsel çalışmaların konuya ilişkin temel kaynaklara dayanması şarttır. Mesnevî sohbetleri Hz. Mevlânâ'yı doğru tanımanın en iyi yollarından biridir. Bu yüzden Mesnevî sohbetlerinin uzman kişilerce, geniş katılımlarla ve toplumun her kesimine hitap eden düzeyde devamı ve bu konuda mahallî idarelerin desteği sağlanmalıdır. Sema törenlerinin nitelikli hâle getirilmesi çalışmaları sürdürülmeli, aslına uygun olmayan tarzda, ticarî amaçlarla yapılan gösteriler önlenmelidir. Hz. Mevlânâ'nın barış kültürü, sevgi dili, hoşgörü anlayışı her seviyedeki okullar, çocuk yetiştirme yurtları, huzurevleri, cezaevleri ve hastaneler gibi geniş kesimlere ulaştırılmalı; bu konuda sosyokültürel eğitim projeleri hazırlanmalıdır. Acilen bir üst kurul teşkil ederek, Hz. Mevlânâ ve Mevlevîlik kültürüne dair çalışmalarda karşılaşılan güçlüklere çözüm, sorulara cevap, isteklere karşılık verilmesi yolunda adımlar atılmalıdır. Hz. Mevlânâ ve Mevlevîlik kültürüne dair ulusal ve uluslararası çalıştaylar düzenli olarak yapılmadır.' şeklinde yer almıştır."
Programa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı ve Mevlana'nın torunu Esin Çelebi Bayru, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.