Mevlid Kandili veya Velayed Kandili, İslam Dünyası için en önemli günlerden biri olma özelliği taşıyor. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in Doğum Gecesi olan Mevlid Kandili, Müslüman ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çeşitli şekillerde huşu ile geçirilecek.
Mevlid Kandili, kullandığımız Miladi Takvim'de 11 Aralık 2016 Pazar gecesine denk geliyor. Hicri Takvim'de ise bu Rebiülevvel Ayı'nın 11.Günü ile 12.Günü'nü birbirine bağlayan gecedir. Bu mübarek geceyi Müslüman Halkımız ibadetlerle, dualarla ve namazlar ile geçirmek istiyor.
Bu sebeple, Mevlid Kandili yaklaştıkça insanlarımız; "Mevlid Kandili nasıl ibadet edilir? Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır? Mevlid Kandili oruç tutulur mu? Mevlid Kandili hangi dua edilir?" gibi soruları sormaya başlıyor. Biz de cevaplrı sizler için derledik.
Mevlid Kandili'nde hangi dua edilir?
Mevlid Kandili için şüphesiz ki en çok merak edilen konulardan biri dua'dır. Dua biz Müslümanların en önemli ibadetidir. Bu sebeple Mevlid Kandili boyunca da ellerini göğe açıp, Yüce yaratıcımız Allah'a (C.C.) yakarmak isteyen binerce Müslüman, Mevlid Kandili duası nedir? sorusunu soruyor.
Mevlid Kandili Dua'sı
Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.
Sonra: "Eûzu billahis-semiıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr." duası okunur
Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:
Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.
Daha sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:
Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym.
100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin.
100 kere: Salevat-ı şerife,
100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin.
100 kere: Salevat-ı şerife,
100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin.
100 kere: Salevat-ı şerife,
100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym.
100 kere: Salevat-ı şerife, okunur.
Mevlid Kandili Namazı nasıl kılınır?
Mevlid Kandili'nde namaz kılmak isteyenler için 4 Rekatlık "Tesbih Namazı" tavsiye ediliyor. Mevlid Kandili'ni ibadetler ile geçirmek isteyenler için şüphesiz ki namaz geniş yer tutuyor. Peki Mevlid Kandili namazı nasıl kılınıyor?
Mevlid Kandili'nde kılınacak namaz olan tesbih namazı'nın kılınışı şu şekilde;
Niyet:Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili habîbin, başimızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz Sallallahu Aleyhi Wesellem'in hürmetine ve bu geceki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Allâhü Ekber“.
Kılınış:
"Allâhü Ekber" diyerek namaza başlanır. Yukarıdaki tesbih:
-"Sübhâneke..."'den sonra 15 kere,
-Zamm-ı sureden sonra 10 kere,
-Rükûda 10 kere,
-Rükûdan doğrulunca 10 kere,
-Secdede 10 kere,
-Secdeden doğrulunca 10 kere,
-İkinci secde de 10 kere, okunur.
Böylece birinci rekat namaz kılınmış olur. Tesbih namazında ikinci rekata kalkılınca Fâtiha-i şerîfeden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10'ar kere okunarak 4 rek'at tamamlanır. Mevlid Kandili tesbih namazının diğer tarafları aynen diğer namazlarda olduğu gibidir. Fark sadece okunan tesbihlerdir.
İkinci rekate oturulduğunda, "Et-tehiyyâtü..." den sonra, "Allâhümme salli..." ve "Allâhümme bârik...", üçüncü rekat için ayağa kalkıldığında da "Sübhâneke..." okunacaktır.
Mevlid Kandili Oruç tutulur mu?
Mevlid Kandili'nde Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) Dünya'ya geldiği geceyi karşılamak için, o gecenin öncesi oruç tutulabilir. Yani 11 Aralık Pazar günü oruçlu geçirilebilir. O gün iş yerleri de mesaide olmadığı için Oruç tutmak daha kolay olacaktır ve tavsiye edilir.
Yine Rebiülevvel Ayı'nda Pazartesi günleri oruç tutmak da faziletli olacaktır.
Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ya Bilâl, pazartesi günü oruç tutmayı ihmal etme! Ben o gün doğdum, o gün ilâhi vahye mazhar oldum, o gün hicret ettim, aynı gün de vefat ederim!) [İbni Asakir]
(Ameller, pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçluyken arz olunmasını isterim.) [Tirmizî]
(Pazartesi ve perşembe, günahlar affedildiği için oruç tutuyorum.) [Müslim]
(Cennetin kapıları pazartesi ve perşembe günleri açılır.) [Müslim]
(Her ayın perşembe ve pazartesi günleri oruç tutana Hak teâlâ, 700 yıl oruç tutmuş gibi sevab verir.) [İslam Ahlakı]
(Pazartesi ve perşembe günleri bütün Müslümanların affedildiği günlerdir. Yalnız Hak teâlâ, birbirine kırgın ve dargın olanları bağışlamaz, barışıncaya kadar onların kendi kendilerine bırakılmasını emreder.) [Ebu Davud, Nesaî, Tirmizî İ. Mâlik]
(Ameller pazartesi ve perşembe günleri Hak teâlâya arz edilir. Bu iki günde tevbe eden, af dileyen affedilir, yalnız kalblerinde kin ve düşmanlık besleyen kimseler, birbirleriyle barışıncaya kadar affa uğramaz.) [Taberanî]
Hazret-i Âişe validemiz, (Resulullah "sallallahü aleyhi ve sellem" oruç tutmak için pazartesi ve perşembe günlerini sabırsızlıkla beklerdi) buyurmuştur. (İbni Mace, Nesaî, Tirmizî – Uhud-ül-kübra)
Mevlid Kandili'miz Mübarek Olsun.
Risalehaber.com