Demir yaptığı açıklamada, bahçe tesisi için çiftçilerin bölgenin yağış ve ısı miktarını göz önünde bulundurarak, 1 Kasım-15 Aralık Sonbahar dikimini ya da 1 Şubat-17 Mart dönemlerini kapsayan ilkbahar dikimlerini tercih etmeleri gerektiğini ifade etti.
Demir, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerde, kış şartlarının sert geçtiği bölgelerde (Diyarbakır, Siirt, Batman, Adıyaman) ilkbahar sonbahar dikiminin, diğer bölgelerde ise ilkbahar dikimlerinin tercih edilmesi önerisinde bulundu.
''Özellikle Antep fıstığı ve zeytin bahçesi oluşturmak isteyen çiftçiler sonbahar dikimlerini tercih etmelidir'' diyen Demir, Gaziantep'in Nizip, Oğuzeli, Karkamış ve Nurdağı ilçeleri ile Şehitkamil bölgesinin bir kısmının sonbahar dikimleri, diğer bölgelerinin ise ilkbahar dikimleri için uygun olduğuna dikkati çekti.
Demir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağan son yağışların, hububat bakliyat ekimi için yeterli olmasına karşın, hala meyve bahçeleri için yeterli yağışın alındığının söylenemeyeceğini ifade etti.
Demir, Eylül ve Ekim aylarında bölgede metre kareye düşen yağış miktarının 88,8 kiloya çıktığını, toprağın 15 santimetrelik yüzey kısımlarının suya doyduğunu, alt kısımların ise henüz yeterli suya kavuşamadığını dile getirdi.
-FİDAN SEÇİMİ VE TOPRAĞIN YAPISI-
Demir, bilimsel verilerden uzak bir şekilde oluşturulan meyve bahçelerinden istenilen verim ve kaliteli ürün elde etmenin mümkün olamayacağını dile getirdi.
Çiftçilerin dikim zamanının yanı sıra fidan seçimi ve dikimi konusunda da bilinçli hareket etmeleri gerektiğini vurgu yapan Demir, şu bilgileri verdi:
''Bahçe kuracak çiftçilerden öncelikle topraklarının özellikleri konusunda bilgi sahibi olmalı. Toprağın özelliklerinin bilinebilmesi için toprak analizi yaptırılması zorunludur. Toprak analizinin ardından en uygun fidan türünün belirlenmesi gerekir. Özellikle tüplü fidan dikimlerinde, fidanların fidanlıktan geldiklerindeki toprak seviyeleri dikkate alınmalı ve dikim derinliği buna göre belirlenmelidir.
Fidanların dikildiği çukurların gereğinden fazla derin ya da sığ olması, fidan gelişimini olumsuz yönde etkiler. Aşılı fidan dikimlerinde aşı noktası toprak seviyesinden en az 10 santimetre yukarıda olmalı. Düzgün ağaç gövdesi elde etmek için dikimi yapılan fidanlara hevek (tahta çıta) ile destek verilmeli. Bu destek, hem fidanın toprağa tutunmasını kolaylaştırır, hem de rüzgardan etkilenmesini engeller.''
Gaziantep'te başta Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü (AAE) olmak üzere özel kuruluşlar tarafından yeterli ve kaliteli meyve fidanlarının yetiştirildiğini anlatan Demir, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan tüm illerde, istenilen meyve bahçelerinin oluşturulması için konusunda deneyimli ve bilgili ziraat mühendislerinin bilgisine ihtiyaç duyulduğunu, bu konuda oda olarak çiftçilere gereken desteği vermeye kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.
Zaman