Duran Savaş'ın haberi
Lodos migreni tetikliyor
İnsanda halsizlik, bitkinlik gibi etkilere yolaçan lodos, en çok migren hastalarını etkiliyor. Lodos rüzgarlarının getirdiği rutubetli hava ağrıların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Migren, işteki performanstan, eşler arasındaki ilişkiye kadar hastaların tüm yaşamını etkileyebilen çok ciddi bir hastalık. Migren ataklarını tetikleyen faktörlerin başında uykusuzluk, açlık ve stres geliyor. Atakların başlama nedeni ise kişiden kişiye değişiyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar sıkça gündeme gelen tetikleyici faktörlerin yanı sıra hava değişikliklerinin de hastalar üzerinde etkili olduğunu ortaya çıkarıyor. Lodos bu faktörlerin başında geliyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, lodosun migren ataklarını tetiklediğini belirtti. Mevsim değişiklikleriyle birlikte hastaların şikayetlerinin arttığını söyleyen Onultan, yapılan araştırmalar sonucu özellikle biyoritmi bozan lodosun migren ataklarını tetiklediğini vurguladı. Lodoslu havaların migrenli hastaların kabusu haline geldiğini vurgulayan Onultan şu bilgileri verdi:
"Lodos, vücuttaki elektronik dengeyi bozuyor. Hava değişimine adapte olamayan vücutta baş ağrısı ve halsizlik oluşuyor. Bu gibi durumlarda hastalar mümkünse hava şartlarından etkilenmeyecek şekilde tedbir almalı. Etkilenmesi halinde ise eğer ağrı başlamışsa, tanısı kendi kendine koyup tedavi uygulamak yerine tıbbi tedavi yolu seçilmeli, bir hekimden destek alınmalıdır. Migren hastalarının yaklaşık yüzde 90'ı hastalık nedeniyle yaşam kalitesinin azaldığından yakınıyor. Ancak bir çoğu doktora gitmediği için tedavi yollarından haberdar değil."
Migreni, hava değişiklikleri dışında başka faktörlerin de tetikleyebileceğini belirten Onultan, bu faktörleri şöyle sıraladı: "Migren atakları iç ve dış bir çok faktörden etkilenebilir. Stres, yorgunluk, uyku süresindeki değişiklikler, çikolata, bazı peynirler, kırmızı şarap, turunçgiller, monosodyum glutamat, aspartat ve nitrat içeren yiyecekler bunlar arasında sayılabilir."