Misvak, Allah'ın rızasını kazandırır!

Bilindiği gibi Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, ağız bakımı ve diş temizliği konusuna ayrı bir ehemmiyet vermiştir. 'Ağızlarınız Kur'an'ın yollarıdır, onları temizleyiniz' buyuran efendimiz, misvak kullanmanın Allah'ın rızasını elde etmenin

Kurutulmuş dal veya kök parçaları olup, parmak kalınlığında 10-20 cm boyunca gümüşi esmer renkli çubuklar şeklindedir. Misvakın elde edildiği bitki dikensiz küçük bir ağaçtır. Erak adındaki bu ağaç sıcak iklimlerde yetişir. Misvak lifli bir yapıya sahiptir. Biraz ıslatılıp ezilince fırçamsı bir hal alır. Hem mekanik hem de kimyevi olarak pek çok faydaları vardır.

Mekanik olarak diş ve diş etlerinin temizlenmesi ve güçlenmesinde, ayrıca dil üstünde birikmiş kirli beyaz veya sarımsı renk de toksinlerin temizlenilmesinde kullanılır.

Diş etlerine de faydalı!

Medicine adlı tıp dergisinin 54. Sayısında: "Misvak çubukları dişlerde meydana gelen plağı, hem mekanik olarak hem de plağı teşkil eden maddelerle reaksiyona girerek temizlemektedir. Bu çubukların dişleri beyazlatan ve koruyan flörür, slika, alkoloidler, uçucu nebati yağlar, reçine, sakızlar, taninler ve Antrakinonlar ihtiva ettiği, dişleri temizlemenin yanı sıra, diş etlerini stimüle edip, şişme ve kanamaları iyileştirdiği anlaşılmıştır" denilmiştir.

Misvak ağız içindeki asit salgısını düzenler, hipoglisemik etkisi (şeker düşürücü) ve pankreası aktifleştirici, içinde bulunan kalsiyum ve fosforla beynin çalışma mekanizmasını ve zihinsel keskinliği arttırıcı etkileri vardır.

Tükürük bezlerini dengeler, safra akımını düzene sokar. Hazımsızlığa faydalıdır.

Misvakda bulunan kloritler tartarların oluşumunu ve dişlerde meydana gelmiş lekeleri ortadan kaldırır.

Balgamı gideriyor

Misvak parçacıkları çeşitli bitki ve kök karışımları ile birlikte birçok hastalıklarda kullanılmaktadırlar. Bu hastalıklardan bazıları mide ülseri, kolit, kabızlık, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon olarak sıralanabilir.

Misvak içinde B.İ.T. (benzylisothiayanate denilen diş çürümesini önleyici) öldürücü, asit üretimini engelleyici madde bulunur. Daha birçok kimyasal ve organik madde bulunan misvak bu kimyasal ve organik maddelerin desteği ile kullanımı oldukça geniş bir hastalıklar portföyünde yer almıştır.

Diş etlerini kuvvetlendirir, görme keskinliğini arttırır. Balgamı giderir, genel vücut ve zihin rahatlığı meydana getirir.

Nasıl kullanılır, ölçüleri nelerdir?

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, her zaman yanında ayna, tarak ve misvak taşırdı. Ashab, savaşlarda bile misvaklarını kullanmayı ihmal etmezlerdi. Misvak'ı, dişler sararınca, ağzın kokusu değişince, uykudan uyanınca, namaza kalkınca, eve girince, toplantılara giderken, Kur'an okumaya başlarken ve bir de abdest alırken kullanmak müstehaptır.

İmam-ı A'zam; "Misvak kullanmak, dinin sünnetlerindendir" buyurmuştur. Misvakı kullanmanın en az miktarı üst dişlere üç, alt dişlere de üç defa sürmektir. Misvaklarken dişlerin içi, dışı, üst ve alt kısımları ovuşturulur. Misvakı sağ el ile kullanmalıdır. Misvakı avucunun içine almamalı ve emmemelidir. Misvak, sağ elin küçük ve baş parmağı altta, diğer üç parmak üstte olarak tutulur.

Misvaklamaya başlanınca, ağızdaki yaşlığı yutmak iyidir. Ondan sonra yutmak iyi değildir. Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Misvakı yere yatırmamalı, dikine koymalıdır. Misvak, çok yaş, çok kuru ve bir karıştan uzun olmamalıdır! Kalınlığı küçük parmak kalınlığında olmalı.

Misvak ağzı temizler, Allah rızasını kazandırır!

Aişe radıyallahu anh şöyle anlatmıştır: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Misvak ağız için temizlik vasıtasıdır. Rab Teâla için de rıza vesilesidir." [Nesai]

Yine Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselam'ın abdest suyu ve misvâkı (akşamdan hazırlanıp yanına) konulurdu. Gece kalkınca abdest bozar, sonra misvaklanırdı." [Ebu Davud, Müslim, Nesai]

Ebu Hüreyre radıyallahu anh şöyle anlatmıştır: Resulullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Eğer ümmetim üzerine zahmet vermeyecek olsaydım, her namazda misvak kullanmalarını emrederdim." [Buhari, Müslim, Muvatta, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]

Muvatta'nın rivayetinde ise hadis şöyle geçmektedir: "Eğer ümmetim üzerine zahmet vermeyecek olsaydım, 'her abdeste' misvak kullanmalarını emrederdim."
Milli Gazete
 

İslam Haberleri