Son zamanlarda gassallığa bir alaka var. Bu mesleğimizde nasıl olabilir diye düşündüm.
Bediüzzaman Said Nursi'yi bir gassala benzetmek, onun toplumun ruhunu ve kalbini temizlemeye, ruhları arındırmaya yönelik hizmetini hatırlatıyor.
Ruhları ve Kalpleri Temizlemek: Gassal, bir bedenin dünyevi kirlerden temizlenmesine vesile olduğu gibi, Bediüzzaman da toplumun ruhunu ve kalbini temizlemeyi hedeflemiştir.
Çünkü Bediüzzaman biliyor ki; “günah kalbe işleyip, siyahlandıra siyahlandıra tâ nur-u imanı çıkarıncaya kadar katılaştırıyor.”[1] Bu sebeple insanlara Kur'an ve sünnet-i seniyye içinde sırat-ı müstakim üzere bir hayat tavsiye ediyor ki kalbin kirini pisi temizlensin.
Risale-i Nur Külliyatı, insanların yanlış düşüncelerini ve manevi hastalıklarını tedavi etmeye yönelik bir rehberdir.
Kur'an’ın Bir Dellâlı, Temsilcisi: Gassal, yıkama işini şefkat ve titizlikle yapar. Bediüzzaman da tebliğ görevini aynı hassasiyetle, insanlara zarar vermeden, kırmadan yapmıştır. Onun hayatındaki sabır, şefkat ve incelik bu yönüyle benzerlik taşır.
“Kalbinin feryadını ve ruhunun münacatını dinlemek için mağaralara kapandığı günlerde bile, ibadet ve taattan, tefekkür ve murakabelerden feyiz ve huzur almanın zevkine ermiş olan bir "Ârif-i Billah" idi.
…
Hazret-i Üstad'ı bu müdhiş cihad meydanlarına sevkeden, hep bu eşsiz şefkat ve merhameti olmuştur.”[2]
Bu şefkati değil mi zaten “Başkasının Günahına Ağlayan Adam” yapan vasfı.
Bir insanda şefkat hakimse şehvet de, kin de söner.
Manevi Ölümden Dirilişe Vesile Olma: Gassal, bir cesedi son yolculuğuna hazırlar. Bediüzzaman ise insanları manevi ölümden dirilişe, ahiret şuuru ve iman nuruyla gerçek hayata hazırlamıştır.
Risale-i Nur, insanlara bu dünyadan sonra gelen ebedi hayat için gerekli hazırlıklarını hatırlatır.
“Nurlar tesellileriyle ve imanın hakikatlarıyla sizi bu .. sıkıntılarından ve dünyevî çok zararlarından ve boşu boşuna gam ve hüzün ile giden hayatınızı faydasızlıktan, bâd-i heva zayi' olmasından ve dünyanızın ağlaması gibi âhiretinizi ağlamaktan kurtarıp tam bir teselli size vermektir.” (Sözler – 153)
“Madem dünyanız ağlıyor ve tatlı hayatınız acılaştı; çalışınız, âhiretiniz dahi ağlamasın ve hayat-ı bâkiyeniz gülsün..” (Şualar – 481)
Farkındalık: Gassal, işini Allah için yapar ve kutsî bir görevi yerine getirir. Bediüzzaman da Risale-i Nur hizmetini hiçbir dünyevi çıkar beklemeden, yalnızca Allah rızası için sürdürmüştür.
“Hüner, rıza-yı İlahîyi kazanmakladır.”[3]
“İhlas ve rıza-yı İlahî yolunda zerre, yıldız gibi olur.
Vesilenin mahiyetine bakılmaz, neticesine bakılır.
Madem neticesi rıza-yı İlahîdir ve mâyesi ihlastır; o küçük değildir, büyüktür.”[4]
“İhlası kaçırdığınızdan ve rıza-yı İlahîyi münhasıran gaye-i maksad yapmadığınızdan, ehl-i hakkın bu zillet ve mağlubiyetine sebebiyet verdiniz.
Umûr-u diniye ve uhreviyede rekabet, gıbta, hased ve kıskançlık olmamalı ve hakikat nokta-i nazarında olamaz.”[5]
Bediüzzaman'ı bir gassala benzetmek, onun insanların manevi dünyalarını temizleme, tebliğ ve irşatla Allah’a yakınlaştırma vazifesini anlatan çok manidar bir teşbih olur. Bu benzetme, onun hizmet anlayışını ve sorumluluk bilincini derinlemesine kavramaya da vesile olabilir.
Selam ve dua ile.