10 gün önce, yani 2 Ekim 2016'da Hicri Yıbaşını ihya ederek Muharrem Ayı içerisine girdik. Dün, yani 11 Ekim 2016'da da Aşure Günü'nü karşıladık.
Bu iki önemli günden sonra da Muharrem Ayı devam ediyor. Muharrem Ayı Kur'an-ı Kerim içinde bahsedilen 4 önemli aydan biridir. Bu yüzden bu ayı ibadet dolu geçirmek de son derece önemlidir. Muharrem'i oruç ibadeti ile geçirmek isteyen pek çok kişi Muharrem Ayı orucu nasıl tutulur? Muharrem Ayı orucu ne zaman tutulmalı? sorularının yanıtlarını arıyor.
Muharrem Orucu ne zaman tutulur?
Muharrem Ayı içinde oruç tutmak, bu önemli ayı ibadet dolu geçirmenin en etkili yollarından biridir. Muharrem Ayı'nda ise 9. 10. ve 11. günler oruç tutmak kıymetlidir. Fakat 12 Ekim itibari ile Muharrem Ayı'nın 11. gününe de veda etmek üzereyiz. Bu yüzden kalan zamanlarda oruç nasıl tutulur? Ne zamanlar tutulur? sorularının yanıtları aranıyor.
Muharrem Ayı'nda her gün oruç tutulabilir. Son derece faziletlidir. Fakat Hadislerde de belirtilen, Muharrem Ayı içerisinde Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri oruç tutmak da çok önemlidir. Oruç ibadetini gerçekleştirmek isteyenler bu günler içerisinde oruç tutabilirler.
Muharrem Ayı Orucu ile ilgili hadisler:
Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:
"Her kim, herhangi bir haram ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü olmak üzere üç günü (peşpeşe) oruçlu geçirirse, kendisine (bu oruç karşılığında) iki sene, (diğer bir rivayette) yedi yüz sene (diğer bir rivayette de) dokuz yüz sene (nafile ibadet) sevabı verilir." "Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır." (Safuri, Nüzhetül Mecalis: 1/156)
Muharrem Ayı Orucu nasıl tutulur?
Muharrem Ayı'nda oruç aynı Ramazan Ayı'nda olduğu gibi tutulur.
Risalehaber.com