Muharrem Ayı Orucu nedir? Kaç gün tutulur? Faziletleri nelerdir?

2016 yılında Muharrem Ayı'na kavuşmak üzereyiz. Bu fazilet dolu ay boyunca yapılacak pek çok ibadetten biri de pek tabi ki oruç ibadeti. Peki Muharrem orucu nedir, nasıl tutulur? Hepsi haberimizde...

2 Ekim 2016, yani yarın itibari ile Müslümanların takvimi olan Hicri Takvim'de yılbaşı günü. Hicri Yılbaşı ismi verilen bu gün, aynı zamanda Muharrem ayının başlangıcı olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu kutlu ay nasıl değerlendirilir?

Muharrem Ayı Orucu, Muharrem ayı içinde yapılacak en önemli ibadetlerden biridir. Bu orucun kaç gün tutulacağı, nasıl tutulacağı ve nasıl niyet edileceğinin detayları haberimizde...

Muharrem Ayı Orucunu ne zaman tutmalıyız?

Muharrem Ayında oruç tutmanın öneminden yukarda kısaca bahsetmiştik. Muharrem Ayı'nda oruç tutmanın önemini Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle belirtir;

Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur."  Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir"

"Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te'âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır."

Hadislerden ve gelen bilgilerden anlaşılacağı üzerine, Muharrem Ayı'nın ilk günü, 9,10,11. günleri ile Aşure Günü oruç tutmak faziletlidir. Bu günleri özellikle oruçlu geçirmenin sevabı bolcadır.

Bunlar dışında, 31 Ekim 2016 tarihine kadar sürecek olan Muharrem Ayı boyunca, Perşembe, Cuma ve Cumartesi de oruç tutmak bolca önemlidir.

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Her kim, herhangi bir haram ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü olmak üzere üç günü (peşpeşe) oruçlu geçirirse, kendisine (bu oruç karşılığında) iki sene, (diğer bir rivayette) yedi yüz sene (diğer bir rivayette de) dokuz yüz sene (nafile ibadet) sevabı verilir."

(Taberani, el-Evsat:1810, 2/468; Deylemi, Müsnedül Firdevs: 5696, 4/66; Abdülkadir-i Geylani, el-Gunye: 1/325, Suyuti, ed-Dürrül Mensur: 4/185; İmam-ı Gazali, İhyau Ulumi'd Din: 1/281; Ali el Mütteki, Kenzul Ummal: 24173, 8/561; Heysemi, Mecmaüz Zevaid:3/191) Hazreti Enes (Radıyallâhu Anh)'dan rivayet edilmiştir: Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz buyurdu ki:

"Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır." (Safuri, Nüzhetül Mecalis: 1/156)

Muharrem Ayı'nda oruç, normal zamanda oruca nasıl niyet ediliyorsa o şekilde niyet edilerek başlanır ve tutulma şekli de Ramazan orucu gibidir.

Risalehaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Özel Haberleri