Hz. Muhammed (asv), Muharrem ayının dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayı ashabına tavsiye etmişti. Peygamber Efendimiz (asm) buyurur ki:
"Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur." (Riyazü's-Sâlihin, II, 504).
Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir" (Riyâzü's-Salihin, II, 509).
Hadis-i şerifte bildirilen oruç Muharrem ayının 9-10-11. günleridir.
9-10 ya da 10-11. günlerde oruç
Ahmed b. Hanbe’in İbn Abbas’tan naklettiğine göre, Resulullah(asm) şöyle buyurdu: “Aşure günü orucunu tutun, fakat -Aşure gününden bir gün önce veya bir gün sonra da (9-10, veya 10-11. günü) oruç tutmak suretiyle- Yahudilere muhalefet edin”(bk. İbn Hacer, 4/245).
- İslam alimleri, yukarıdaki farklı hadis rivayetlerinden hareketle Aşure orucunun üç şekilde tutulabileceğini söylemişlerdir: Yalnız Aşure günü, Tâsia ve Aşure(9-10) günü, Tâsia-Aşure-Ahade aşer(9-10-11) günü (İbn Hacer, 4/246). Tabii ki burada on ve on birinci günü oruç tutma alternatifi de akla gelebilir.
sorularlaislamiyet