Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- Danimarka, pek çok farklı ankete ve araştırmaya göre eğitim sistemi en gelişmiş ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Danimarka eğitim sisteminde İlköğretim okulları Eylül ve Haziran ayları arası açık. 7 yaşında başlayan zorunlu eğitim süresi 14 yaşına kadar sürmekte. 1 ve 5. sınıf arası öğrenciler genellikle okuma-yazma, temel bilimler, müzik gibi konularda eğitim alıyorlar.
Danimarka'da okulların açılması ile yapılan yeni araştırma, bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Örnek olarak gösterilen Danimarka eğitim sisteminde henüz ayrımcılık konusu bile çözülebilmiş değil. Rapora göre okula yeni başlayan Müslüman öğrenciler, okullarındaki diğer öğrenciler tarafından çoğunlukla dışlanıyor ve öteleniyor.
Konu ile ilgili araştırmanın da başında bulunan Müslüman okul Nord-Vest Privatskole'de müdür olan Line Mansour, "Bir kamu okulundan bize gelen birçok çocuk dışarıda kalmış, yanlış anlaşılmış ve damgalanmış" "Bize, topluluk, güvenlik ve kimlik arayışı ile geliyorlar." sözleri ile durumu özetliyor.
Araştırmaya göre Danimarka'daki ücretsiz okul kurumu olan Dansk Friskoleforening'inde Müslüman çocuk sayısının 2009'da 3.945 iken 2012'de 4.738 öğrenciye kadar arttığı görülüyor. Bu sayı yüzde 20 bir artış anlamına geliyor. Özel okullara giden Müslüman çocuk toplamı sadece 13 yüzde civarında. Bu da Danimarka Müslümanlarının çocuklarını devlet okullarında okutmak istediğini gösteriyor.
cphhost'un haberine göre, KORA'da eğitim araştırmacısı Sidsel Vive Jensen, Danimarkalı devlet okullarının dini farklı öğrencileri anlamadığını söylüyor ve bu ayrımcılık konusunda İsveç'in çok daha hazır ve donanımlı olduğunu belirtiyor. Jensen'e göre İsveç okullarda dini ayrımcılık konusunda çok daha hassas ve tedbirli. Bu açıdan örnek gösterilen Danimarka okulları sınıfta kalmış görünüyor.