Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- Günümüzde sosyal medya insanların ve toplumun algılarını kolaylıkla yönlendirebilen bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Bu olgunun başında saatler geçiren insanlar, aynı zamanda gündemi ve toplumsal yaşamın unsurlarını da belirleyebiliyor.
Bunun son örneği ise Müslümanlar üzerine yapılan algı oyunları ile ilgili oldu. Konu ile ilgili araştırma yapan araştırmacılar, sosyal medya üzerinden yapılan algı oyunlarına örnekler verdi. Bunun ilk örneği sosyal medya üzerinden açılan sahte hesaplar ile oldu.
Irkçı karşıtı örgüt Hope Not Hate'den araştırmacılar, İngiltere'de Müslüman karşıtı siyasetçi Pamela Geller'e verilen ceza konusunda Müslümanları suçlayan sosyal medya hesaplarının pek çoğunun aynı kaynaktan açılmış ve 'bot' adı verilen sahte hesaplar olduğunu fark etti. 102 tane olan bu hesaplar, her gün büyük bir kitleye Müslüman düşmanlığı pompalıyor.
Örgüt, bu tür hesapların her geçen gün arttığına dikkat çekerken, amaçlarının 'Batı düşmanı katliamcı Müslüman' düşüncesini insanların kafasına sokmak olduğunu belirtiyor.
Araştırmacılar ayrıca, bu yılın Mart ve Kasım ayları arasında İngiltere ve ABD'de popüler Müslüman karşıtı Twitter hesap örneklerini izledi ve ortalama olarak, takipçilerde yüzde 117'lik, yani normal şartları oluşması imkansız olan bir artış olduğunu fark ettiler.
Eleştirmenler tarafından Müslüman karşıtı paramiliterler için bir eğitim rehberi olarak açıklanan Viyana Kapısı karşı cihad blogu, aynı dönemde ziyaretçilerini ayda iki kat arttırıyor.
Hope not Hate'in araştırmacısı Patrik Hermansson, "Müslüman karşıtı nefreti yayan Twitter hesapları ve web siteleri arasındaki büyüme endişe verici. Kamu yararına böylesine önemli bir alanda, bu görüşlere artan bir ilgi gösteriyor ve her bir hesap veya site büyüdükçe, daha fazla önyargılı kişi, Müslüman karşıtı görüşlere maruz kalmaktadır "dedi.
Çalışma, İngiltere'deki terör saldırılarının sosyal medyaya karşı Müslüman karşıtı aktivistler tarafından nasıl istismar edildiğini ve İngiltere'de birkaç önde gelen Müslüman Twitter hesabının sonrasında önemli sayıda takipçi edinmesiyle sonuçlandığını gösteriyor.
The Guardian'ın haberine göre sahte hesaplar ve yalan haberler ile batı dünyasında Müslüman karşıtı büyük bir sosyal medya kitlesi oluşuyor. Günümüz dünyasında denetimsiz sosyal medya nedeniyle provokasyon ve algı operasyonları tehlikeli boyutlara ulaşıyor.