Müslüman gazeteciler birliği kuruluyor

İslam İşbirliği Teşkilatı, hem bir uydu televizyonu kuracak hem de üye ülkelerdeki gazetecileri bir araya getirecek

Abdullah Bozkurt'un haberi:
 
57 ülkenin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı, hem bir uydu televizyonu kuracak hem de üye ülkelerdeki gazetecileri bir araya getirecek Müslüman Gazeteciler Birliği adı altında bir forum oluşturacak. Buna ek olarak Batı ülkelerinde açılacak olan İTT medya ofisleri ile İslam karşıtlığı ile "yerinden mücadele" imkânı sağlanacak. Türkiye'nin teklifi ile İİT ülkelerinin RTÜK kurumları da tek çatı altında toplanırken, Roj TV gibi kanalların Müslüman ülkelerden yayın yapmasının önüne geçilecek. İşte, Gabon'un başkenti Libreville'de gerçekleşen İİT Enformasyon Bakanları toplantısında üzerinde uzlaşılan "İslamofobi'yle mücadele" stratejisinin ana hatları:

Tüm İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde uydu üzerinden yayın yapacak bir televizyon kuruluyor. İİT TV, Güney Amerika'dan (Surinam ve Guyana) Uzak Asya'ya kadar üye 57 ülkede yapacağı yayınla, bu uzak coğrafyadaki insanların birbirini daha iyi tanımasını, aradaki kültürel, ekonomik ilişkilerin gelişmesine yardımcı olunmasını amaçlıyor. İİT TV Medya Direktörü İsam Shanti, Zaman'a yaptığı açıklamada, televizyonun finansmanının, bu alana yatırım yapmak isteyecek özel şirketler, reklam gelirleri ve kurulacak bir vakıf aracılığıyla gerçekleştirileceğini söyledi. Shanti, "Tüm dünyada 1,5 milyar kişilik Müslüman coğrafyasına ulaşacak bir televizyona yatırım yapmak isteyecek, oraya reklam verecek çok fazla şirket var." diye konuştu.

Televizyonun nasıl kurulacağına ilişkin ayrıntıları ise İİT bünyesinde oluşturulan bir komite kararlaştıracak. Komitede, dinamik medya sektörü nedeniyle Türkiye'ye de yer verildi. Komitede Türkiye dışında Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Gabon yer alacak. Komite ilk toplantısını haziran ayında Cidde'de yapacak ve TV'ye ilişkin ayrıntıları belirleyecek. Televizyon İİT'nin resmi dilleri olan İngilizce, Arapça ve Fransızca yayın yapacak. Ancak İİT Medya Direktörü Shanti, ileride bu dillere, Türkçe gibi yeni dillerin de eklenmesinin söz konusu olabileceğini söyledi.

İİT'nin Gabon'da aldığı ikinci karar ise İİT ülkelerindeki gazetecilerin birbirlerini tanımasını, işbirliği yapmalarını kolaylaştırmak için bir Müslüman Gazeteciler Birliği kurulması oldu. Bu birlik çerçevesinde İİT'ye üye 57 ülkeden medya mensupları düzenli aralıklarla seminer ve çalıştaylar için buluşacak. Burslar verilecek ve uzman değiş-tokuşu yapılacak. Burslar Batılı gazetecilerin Müslüman ülkelerde eğitim almasına imkân sağlayacak.

Gabon'da alınan bir başka karar ise İİT coğrafyası dışında kalan önemli merkezlere medya ofisleri açmak. Bu çerçevede, başta Washington DC ve Pekin'e iki ofis açılacak. Ardından Avrupa'da da zaten var olan İİT ofisi bünyesinde bir medya birimi oluşturulacak. İİT medya ofislerinin açılmasının en önemli gerekçesi ise Müslüman coğrafyası dışındaki bölgelerde, İİT'nin, amaçlarının, İslam dininin daha iyi anlatılması, özellikle Batı ülkelerindeki İslam karşıtlığına karşı ilk elden medya ve halkın bilgilendirilmesi, bunun önüne geçilmesi için kampanyalar düzenlenmesi olacak.

Zaman

İslam Haberleri