Müslüman Japon akademisyen 'din atlası' için çalışıyor

İslamiyet'i seçen Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hiroki Wakamatsu, "bölgesel din atlası" için çalışıyor.

Yüksek lisans çalışmaları kapsamında geldiği Türkiye'de 2006'da İslamiyet'i seçen Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hiroki Wakamatsu, "bölgesel din atlası" için çalışıyor.

Japon Wakamatsu, AA muhabirine, Türkiye'ye ilk kez 1999'da öğrenci olarak ziyaret amaçlı geldiğini, sosyal antropoloji bölümünde yüksek lisans yaptığı dönemde din, kültür ve etnik değerler konusundaki çalışmaları için Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi.

Wakamatsu, 2006'da Müslüman olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Müslümanlığı tercih etmem çok önemli. Ben Müslümanlara bakarak Müslüman olmadım. Ben kitabi yolla Müslüman oldum. Anadan, babadan bakarak Müslüman olacak halim yoktu. Japonya'da çoğu insan Müslüman değil. Müslüman nüfus tüm Japonya'da yüzde 4 bile değil. İslam'ı, kitabi yolla Kur'an-ı Kerim'i ve hadisleri incelediğimde Allah'a ulaşmak için çok kolay ve sağlam yolun İslamiyet olduğunu fark ettim ve Müslüman oldum."

Daha önce "Japonya'nın milli dini" olarak bilinen Şintoizm inancına bağlı olduğunu ifade eden Wakamatsu, "Şintoist iken de bazı soru işaretlerim vardı. Şintoizm'de tevhid inancı yoktu. Tevhid inancı olmayınca insan suya da ağaca da tapar ama İslam'da direkt tevhid inancı, 'bir varlıktan her şeyin ortaya çıktığını' söylüyor. Müslüman olmamdaki en büyük etkenlerden biri tevhid inancıydı" değerlendirmesinde bulundu.

Wakamatsu, Türk eşiyle Ankara'da 2008'de doktora yaptığı dönemde tanıştığını anlatarak, öğretim üyesi olarak çeşitli üniversitelerde, Tunceli ve farklı illerde görev yaptığını, Türk vatandaşı olmayı düşündüğünü söyledi.

Doktora tezi için Alevilik ve Bektaşiliği inceledi

Doktora tezinde Alevilik ve Bektaşilik üzerinde çalıştığını aktaran Wakamatsu, uzun saha araştırmaları yaptığını dile getirdi.

Saha çalışmalarının yanı sıra tarihi kaynakları da incelediğine değinen Wakamatsu, "Dedelerin soyu ve bir grup dedeler konusunda araştırma yaptım. Özellikle Dersim ve Doğu Anadolu'daki Alevi toplumu konusunda dini literatürler, inançlar, kültürler ve dedelerin soy ağacı, akraba ilişkilerini inceledim. Bu konuda halen incelemelerin devam ediyor" ifadesini kullandı.

Bölgesel din atlası hazırlıyor

Wakamatsu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ın talimatıyla Amasya, Çorum ve Tokat'ı kapsayan "bölgesel din atlası" üzerinde araştırma ve çalışma yaptığı bilgisini paylaştı.

Wakamatsu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çorum, Amasya, Tokat için bölgesel bir din atlası oluşturmaya çalışıyoruz. Şimdi bazı ziyaret yerleri bilinmiyor, önemi var ama halen bilinmeyenler de var. Osmanlıca kaynaklardan faydalanarak yerlerini tespit ediyoruz. Sonra o bölgelerdeki dini duyguları, din psikolojisini incelemeye çalışıyoruz. Çorum, Amasya ve Tokat'ın atlasını yapmaya çalışıyoruz. Sadece Alevilikle ilgili değil, Sünnilerce de önem verilen ve önem verilmesi gereken ziyaret yerlerini ele alıyoruz.

Dini açıdan önemli bölgeler, sosyal yaşamdaki yerleri, hem Alevilik hem de Sünnilik için önem arz eden değerler atlasta yer alacak. Sadece ziyaret yerleri değil, bu bölgenin dini hassasiyetleri ve içerdiği farklılıklar da atlasın özeli olacak."

Görev yaptığı bölümün bu yıl ilk kez öğrenci alacağını belirten Wakamatsu, "Zevkli ve keyifli bir bölüm olan antropolojide yeni öğrencilerimi bekliyorum. Rektörümüzün de aracılığıyla yeni ve bu üniversitedeki ilk öğrencilerim için Japonya ile köprü vazifesi kuracağım" diye konuştu.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Toplum Haberleri