Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER-Avrupa'da Müslüman mültecileri dinlerinden koparma operasyonları tahmin edilenden daha yoğun yürütülüyor ve bazen de başarılı oluyor. Bunun pek çok farklı Avrupa ülkesinden farklı örnekleri de gün geçtikçe ortaya çıkıyor.
New York Times'ın haberine göre mültecilerin yaşadığı dönüşüm 'Teolojik' değil. Yani herhangi bir başka dine ikna edilemiyorlar. Özellikle laik bir hale getirme ve mümkünse ateizme dönüştürme bu operasyonların başını çekiyor. Pek tabi ki Hristiyanlık dinine ikna etmek de bu çabaların içinde.
Bunun ilk örneği Almanya'dan geldi. Almanya'da son üç yıl içinde kiliselerin ortalama üye sayısı 140 iken, şimdilerde bazı yerlerde 700'ü bulmuş durumda. Yeni gelen kişiler yoğunlukla İran, Afganistan ve Orta Asya'dan göç etmiş olan Müslümanlar.
Almanya'da geçtiğimiz yaz Hamburg'ta belediyeye ait bir tesiste toplu vaftiz töreni yapılması da dikkat çeken bir başka detay olmuştu. Ayrıca bölge gazetelerinin bildirdiğine göre Lübnan ve Suriye'den gelen Müslümanlara yardım yapmak için dinlerini değiştirmeleri de şart koşuldu.
Hristiyanlaştırmaktan çok Ateistleştirme
Avrupa'nın farklı yerlerinde mültecilerin Hristiyanlaştırılması ile ilgili bilgiler gelse de, bu sadece buz dağının görünen yüzü olarak kalıyor. Mülteciler içinde pek çok kişinin hayatından din, laikleştirme veya ateist hale getirme yoluyla çıkarılıyor.
The New Republic Gazetesi'nin 2015'te yayınladığı rapora göre 250'den fazla web sayfasında veya ateizm hakkında birkaç yüz ile bin arasında değişen üyelik gruplarında pek çok Müslümana ateizm propangadası yapılıyor. İngiltere başta olmak üzere, Kanada, Fransa, Yeni Zelanda gibi ülkelerde internet üzerinde 'eski Müslüman' grupları oluşturuluyor. Bu gruplarda -güya- dinini terk etmiş olan Müslümanların hayatları yansıtılıyor ve dini terk etmenin iyi bir şey olduğu algısı oluşturulmaya çalışılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan bir rapor ise durumun vehametini gözler önüne seriyor. Ülkeye Ortadoğu coğrafyasından göçenlerin yüzde 22'si dinlerinden az veya çok olmak üzere uzaklaşmaya başladı. Gallup International tarafından yayınlanan raporda bu kitlelerin dinden kopmaya eğilim gösterme nedeni ise kendi ülkelerinde yaşadıkları korkunç zamanlar.