Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- Ocak 2017'den beri gündemde olan Müslüman yasağı, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim yarışından beri vaat ettiği konuların başında yer alıyor. Sık sık gündeme gelen yasak sadece Müslüman ülkelere olmasa da, çoğunlukla Müslümanların yaşadığı ülkelere yönelik olmasından dolayı 'Muslim Ban' yani Müslüman yasağı olarak anılıyor.
Gündeme geldiği an protestolara neden olan ve eleştiriler alan yasağın beklenmedik sonuçlarını araştırmalar ortaya çıkardı.
Kaliforniya Üniversitesi, Riverside'daki araştırmacılar tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, sadece Müslüman yasağını kapsadığı düşünülen bu protestolar ve eleştiriler yavaşça kitlesel bir politika muhalefetine dönüşmeye başladı.
Araştırmacılara göre artık ABD'de politik kimlik de değişmeye başladı. Pek çok kişi artık ABD'nin dinsel özgürlüğü temsil ettiğini düşünmüyor.
Araştırmayı yapan ekip, Müslüman yasaklarının ilk konuşulmaya başladığı dönemde insanlara röportajlar yaptı. Ardından yasak devreye girdikten iki hafta sonra benzer kişilerle bir mülakat daha yaptılar. Bulgulara göre bu yasağı eleştirenlerin oranı iki hafta içinde yüzde 30 artış gösterdi.
News24'ün haberine göre, ülkede protesto gösterileri etrafında şekillenen yeni politik muhalefet ekseriyetle 'Irkçılık ve ayrımcılık karşıtı' bir politik duruşu temsil ediyor. Bu da Trump ile oluşan yeni ABD yönetim tarzına karşı giderek büyüyen bir muhalefetin oluşmasına neden oluyor.