Ömer Çiftçi'nin Haberi:
RİSALEHABER
“Bayan S.C.’ye
Hastalıklar konusunda öyle bir şey söyleyeceğim ki, eminim siz de İstanbul’da bulunmak isteyeceksiniz. Burada bizde son derece yaygın olan ve o derecede amansız olan çiçek hastalığı “aşılama” dedikleri yöntemle zararsız hale getirilmiş bulunuyor. Bazı yaşlı kimseler, sonbaharın gelmesi ve sıcak günlerin geride kalmasıyla beraber ki genellikle Eylül’ün ikinci yarısında oluyor, bu aşılama faaliyetine girişiyorlar"
Bu satırlar küçükken 'çiçek hastalığı'ndan yüzünde yaralar kalmış ve bu gerçek ile yaşamış olan bir İngiliz Kadın'a ait. Bu kadın ise Osmanlı topraklarında çiçek Hastalığının çaresinin bulunmuş olduğunu fark eden Lady Mary Montagu'nun ta kendisi.
Lady Mary Montagu, 1716 Haziran ayında eşi ve oğluyla birlikte İstanbul’a ayak bastığında Osmanlı tahtında Sultan III. Ahmed oturmaktaydı.
İşte Lady Mary Montagu, her yıl, Avrupa'da binlerce kişinin ölümüne vesile olan ve Avrupa'nın ikinci "veba"sı olarak görülen 'Çiçek Hastalığı'nın çaresinin Osmanlı'da bulunduğunu gördü. Zira Müslüman alimlerden Ebubekir Er-Razi, 9. asırda çiçek ve suçiçeği hastalıklarının farklılıklarını özgün tespitler ortaya koymuş ve tarihte ilk kez modern anlamda bir laboratuar kurarak, kimyayı tıpta kullanmıştı. Bu tespitler üzerine geliştirilen aşıyla Müslümanlar bu hastalığın çaresini çoktan bulmuştu. Lady Mary Montagu’un küçük oğlu, çiçek aşısı yapılan ilk İngiliz olarak tarihe geçti.
Uyanık ve ileri görüşlü bir kadın olan Lady Mary Montagu’un amacı, bu korkunç hastalıktan korunmak için aşının bütün İngiltere’de yaygınlaştırılmasıydı.
Aşıdan ilk olarak mektuplarında bahseden Montagu, İngiltere’ye döndüğü zaman bu aşı üzerinde ilk denemeleri yaptı.
İngiliz kadın şair ve yazarı olan Lady Mary Montagu, çiçek aşısını İngiliz topraklarında yayan ilk kişi olarak tarihe yazıldı.
Lady Mary Montagu 1762 yılında Londra’da hayatını kaybetti.
Kaynak: Risalehaber.com