Bismillahirrahmanirrahim
Bugün başladığımız bu yazı dizimizde Risale-i Nur Külliyatının Yirmiyedinci Mektubunu teşkil eden Lahika kitaplarından birinci kısmına yani Barla Lahikası okumalarımıza dair notlar paylaşacağız. İlk yazımız kitabın başında bulunan takdim kısmına ait olacaktır.
Kitapların başına yayıncının veya yazarın yazacağı bir takdim veya önsöz eklemek rastlanan bir adettir. Burada kitabın yazılış amacı, süreci ve kitabın okuyanlara neler sunacağı kısaca arzedilir. Risale-i Nur'da bu âdet Tarihçe-i Hayat ve Lahikalarda görülmüştür.
Tarihçe-i Hayat'ta Ali Ulvi Kurucu'nun yazdığı önsöz, lahikalarda ise Üstad Said Nursi'nin hayatının son döneminde yanında bulunan talebelerinin yazdığı bir takdim yazısı bulunmaktadır. Bediüzzaman'ın tarihçe-i hayatının ve hayatının meyvesi olan Risale-i Nur'un bir özeti olan Tarihçe-i Hayat kitabının başına önsöz yazacak kişinin İslamın düşünsel ve irfani hatta sosyal, siyasal tarihine vakıf Ali Ulvi Kurucu olması uygun olduğu gibi Risale-i Nur'un hizmet tarihçesi sayılan lahikalara takdim yazanın da Üstadın son dönem talebeleri olması aynı derecede uygundur. Onlar bu kitaplarda hem yazar hem yayıncı hem neticedirler.
Daha önce söylediğimiz gibi Takdim'de kitabın yazılış amacı, süreci ve neticesi kısaca arz edilir. Bunlar bu kitap özelinde şu şekilde olmuştur.
Amaç: Risale-i Nur'lar yazılmaya başlandıktan sonra okuyan müştaklar his ve düşüncelerini Üstad'a arz etmek, sorularına izahlar almak istemişlerdir. Üstadın da mektuplarıyla lahikalar vücuda gelmiştir. Bu mektupların yazılış amacıdır. Bunların kitap halinde toplanması ise ilerleyen paragraflarda benzer durumlarda gösterilecek tavrın, ihlasın korunmasının bir ihtiyaç olduğu şeklinde açıklanmıştır.
Süreç: Barla Lahikası Üstad'ın Barla yıllarında Nurlar ilk yazılmaya başlandığı zamandan Eskişehir hapsine kadar olan süreçte ilk talebelerin samimi hisleriyle yazılmıştır. Bu süreçte Risale-i Nur'lar kalemle yazılıp çoğaltılıyordu. Barla Lahikası da başta hatt-ı Kur'anla defterler halinde yazılmış birkaç defa ufak tashihlerden geçmiş, en sonunda Hulusi ve Re'fet ağabeylerin bazı özel mektupları ilave edilmiştir.
Neticesi: Lahika mektupları nazarları Risale-i Nur'a çevirmektedir. Bu da çağın temel ihtiyaçlarına uygun bir tedavi, tamir, ıslâha vesile olmaktadır. Materyalizm ve anarşiye karşı çıkmakta, dünya hadiselerinin insanları Kur'an dersinde birleşmeye davet ettiğini ifade etmektedir. Barla Lahikası ise daha çok doğrudan iman esaslarına dair risalelerin yazıldığı bir dönemin mahsulüdür. Biz de bu yazı dizisinde mektupları işaret ettikleri risalelerle birlikte ele alacağız.
Takdimler, önsözler kitabın başı olmakla birlikte insanların kitaba başlama sabırsızlığıyla hızlıca okudukları bir kısım olur genellikle. Başarısının ölçütü olarak amaç, süreç ve sonucu kısa ve öz anlatması ve kitabı okuma heyecanını arttırması kabul edersek takdim başarılı bir yazıdır.
Allah yazanlardan ebediyen razı olsun.
Ruhları için El- Fatiha.