Not: Bu yazıdaki öneriler fazla kilosu olanlar içindir.
Ramazan ayı müslümanların içerisinde oruç ibadetini yerine getirdiği bir aydır. Ramazan Risalesinde belirtildiği üzere birçok farklı alanda birçok farklı faydası olmakla beraber Kur'anın indirildiği ayda manevi faydalarıyla Allah'ın rızasını kazanmak için çok uygun bir zaman dilimidir. Bu yazıda Ramazan orucu tutulurken beslenme noktasında dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Bismillah...
1. Sahur Yapın
Sahur sünnet olmakla birlikte günlük kalori ihtiyacını tek öğüne bırakmamak için Ramazanda güzel bir araçtır. Sahurda şunlara dikkat edilmeli:
- Her zaman ve özellikle üzerine uyunacaksa tıka basa yenilmemeli.
- Protein içeriği yüksek olabilir. Örneğin yumurta veya yoğurt gibi daha uzun süre tok tutacak besinler, beyaz ekmek yerine kan şekerini dengede tutacak tam buğday ekmeği daha faydalı olabilir.
- Yemeklerle beraber çay tüketimi normalde önerilmese de sahur sonrası 1 bardak içilebilir.
- Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçınılmalı.
- Mevsim sebzeleri tüketilebilir.
2. İftarı Bölün
-Orucunuzu kan şekerini hızlı yükseltecek hurma, 1 kase çorba veya meyve gibi bir şeyle açtıktan sonra akşam namazı için ara verilebilir. Bu sürede kan şekeri dengelenmeye başlar. Tokluk hormonları salgılanır ve iştah kırılır.
- Ramazanda tatlı tüketimine dikkat edilmeli. Yiyecekseniz orucu açarken 1 dilim kadar yiyebilirsiniz. Ama namaz için ara verildikten sonra bir daha yememelisiniz.
3. İftarda Porsiyon Ayarlaması Yapın
- İftarda yiyeceğiniz miktarı vücudun ihtiyacına göre belirleyin ve tam doymuş hissetmeseniz de fazlasını yemeyin.
4. Ara Öğün
- İftardan iki saat sonradan itibaren uyanık kalınacak her 3 saat için bir ara öğün yapılabilir.
- Ara öğünlerde standart olarak 1 meyve ve 1 bardak ayran veya 1 çay bardağı süt tüketilebilir.
5. Su Tüketimi
- İftarda namaza kadarki ilk orucu açma süresinde su içilmeli. Sonrasında bir saat kadar içilmemeli.
- İftarla sahur arasında 1.5 lt su tüketilmeli.
- Sahurda su içilebilir. Eğer genelde susayan biriyseniz normalde önerilmese de ezandan önce abartılmadan su içilebilir.
6. Hareket Edin
-İftardan sonra bir aktivite faydalı olur. Tabi bu amaçla değil ama teravih birebirdir. Kılmayanlar bir egzersiz yapabilir.
7. Tatlı Tüketimi
- Yukarıda söyledik ama önemine binaen tekrarlarsak; tatlı sadece oruç ilk açıldığında hurma yerine veya yanında 1 dilim kadar şükrünü eda etmek için yenilebilir. Sonrasında yenilmemelidir.