Ahmet Görçüm'ün haberi
Başbakan Erdoğan'ın, 6 ay önce isminin değiştirilmesini istediği 'Orgeneral Mustafa Muğlalı' tabelası hâlâ duruyor. Muğlalı tarafından yargısız infaz edilen 33 köylünün torunları, kışlanın isminin değiştirilmesini istedi. Olayda babasını ve ağabeyini kaybeden Mehmet Özay, "Tabelayı her gördüğümde acım tazeleniyor, ağlıyorum. Tabelanın artık kaldırılmasını istiyoruz." dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 ay önce isminin değiştirilmesini istediği Van'ın Özalp ilçesindeki kışlada 'Orgeneral Mustafa Muğlalı' tabelası hâlâ duruyor. Van'da hayvan kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla dönemin 3. Ordu Komutanı Muğlalı tarafından 1943'te yargısız infaz ettirilen 33 köylünün torunları da tabelanın değiştirilmesini istiyor. Yaşanan katliamla iki dedesini birden kaybeden Cüzeyir Özkaplan, "Başbakan'ın Genelkurmay'a verdiği talimat yerine getirilmeli." diyor. Olayda babasını ve ağabeyini kaybeden Mehmet Özay ise "Ben o tabelayı her gördüğümde ağlıyorum. Gözyaşlarımı tutamıyorum. Tabelayla acım tazeleniyor. Tabelanın artık kaldırılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği 15 maddelik 'sivilleşme eylem planı'nda "Mustafa Muğlalı gibi kişilerin isimleri kışlalardan silinmeli." diye öneri getirmişti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in 15 maddelik 'sivilleşme eylem planı'nda dile getirdiği "Mustafa Muğlalı gibi isimler kışlalardan silinmeli." isteği, gözleri 'Muğlalı olayı'na çevirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mart ayında eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'den, Van'ın Özalp ilçesinde 33 köylünün öldürülmesi emrini veren Orgeneral Mustafa Muğlalı adının kışladan kaldırılmasını istemişti. Erdoğan'ın bu talimatı ilçede büyük bir sevinçle karşılanırken, üzerinden 6 ay geçmesine rağmen kışlanın ismi değiştirilmedi. Muğlalı'nın 1943 yılında 'kaçakçılık' suçlamasıyla kurşuna dizerek öldürdüğü 33 kişinin torunları, tabelanın indirilmesini dört gözle bekliyor.
Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, kışlanın adının değiştirilmesini yıllardır istediklerini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın talimatını duyunca çok sevindiklerini ifade eden Durmaz, "Tabela bir haftaya kalmaz indirilir diye düşünmüştük. Öldürülen 33 kişinin torunları, Mustafa Muğlalı ismini defalarca mahkemeye verdi. Ancak indirilemedi. Bu tabelanın buradan kaldırılmasını istiyoruz." dedi. Yaşanan katliamla iki dedesini birden kaybeden Cüzeyir Özkaplan da Muğlalı isminin kışladan kaldırılması için dava açtıklarını, tabelanın indirilmesi için birçok kez Başbakanlık'a, Genelkurmay'a ve İçişleri Bakanlığı'na dilekçe gönderdiklerini anlattı. Özkaplan, "Başbakan eğer Genelkurmay'a böyle bir talimat vermişse bu tabelanın gerçekten kaldırılması gerekir. Tabelanın indirileceği yönündeki haberleri duyunca çok sevindik. Ancak talimatı havada kaldı. Halen bir gelişme olmadı." diye konuştu.
İlçedeki bir caddeye '33 kurşun' adını vermek istediklerini de ifade eden Özkaplan, şöyle devam etti: "Bunun için başvuruda bulunduk. Ancak kaymakam bize 'Bu, halk arasında tahribata yol açar.' diye iptal etti. Mustafa Muğlalı ismi tahribata yol açmıyor da, arasında izine gelen 2 askerin de bulunduğu 33 kişinin adının bir caddeye verilmesi neden tahribata yol açıyor? 33 kişiyi öldüren bir insanın ismi kışlaya veriliyor da niye 33 kurşun adı verilmiyor?"
1943 yılındaki olayda babasını ve ağabeyini kaybeden Mehmet Özay (68) da olay yaşandığında 3 yaşında olduğunu söyledi. Özay, "Ben o tabelayı her gördüğümde ağlıyorum. Gözyaşlarımı tutamıyorum. Tabelayla acım tazeleniyor. Tabelanın artık kaldırılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Zaman