Bin 500'ü uluslararası iş yapan toplam 200 bin şirketi bulunan Türk inşaat sektörü, geleneksel yönetim anlayışından kurumsala geçişte işi şansa bırakmayacak.
Önceki ay kurulan Gayrimenkul ve İnşaat İş Birliği Platformu (GİİP), Türk Ticaret Kanunu' nun (TTK) getirdiği kurumsallaşma yükümlülüğünü sektörün paydaşlarına izah edecek. Sürecin sadece kurumsallaşan şirketlerin ayakta kalmasına izin vereceği ve süreç sonunda sektördeki şirket sayısının 30 bine kadar düşeceği bekleniyor.
GİİP Genel Sekreteri Avukat Mehmet Ali Kandemir, tüm paydaşların elbirliği ile sektörün global rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Yasal düzenlemelerin sektörde pratik bir kurumsallaşma gerekliliği doğurduğunu belirten Kandemir, şunları kaydetti:
"Yakın zamanda değiştirilen Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) ticari hayatı tamamı ile yeniden şekillendireceği öngörülmektedir. Konu açısından bakıldığında ise, yeni TTK ticari şirketlere kurumsallaşmayı ve global rekabet yeteneğine ulaşmayı zorunlu bir hedef haline getirmiş ve bu hedeflere ulaşma yolunda çaba sarf etmeyen şirketlerin yok olmasını sonuçlayabilecek yaptırımlar belirlemiştir. Mevcutta 800 bin olan ülkemizdeki şirket sayısını gelecek 10 yılda 350 bin-400 bine kadar düşürebilecek olan bir süreç başladı. Konuya gayrimenkul ve inşaat sektörü özelinde baktığımızda ise, bugün toplamda 200 bin civarında olan şirket sayısının 30 bine kadar düşeceği uzmanların ortak öngörüsüdür.
Bu süreç, belirsizliklerle dolu olduğundan yönetilmeye ve/veya yönlendirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Sürecin devlet eliyle ya da ticari yapılanmalarla yönetilip, yönlendirilemeyeceği de bir gerçektir. Söz konusu durum sektöre yönelik bütün grupları kapsayacak yeni bir sivil toplum örgütlenmesini zorunlu kılan ilk nedendir."
Kandemir, "10-15 yılın sonunda yaklaşık 5 bin civarında ulusal şirket global piyasalarda boy gösteriyor olacak" dedi.
AA