Namaz her anımızı ibadete çevirir

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Vehbi Karakaş, vaktin doğru planlanması adına namazın ayrı bir önemi olduğunu söyledi.

Meşe Polat'ın haberi

Karakaş, namazın günde beş vakit olması nedeniyle diğer ibadetlerden farklı olduğunu ve bu nedenle dinin direği olarak aktarıldığını belirtti. Karakaş, namazla dünyalık diğer işlerin de ibadete dönüşeceğini dile getirdi.

İbadetler müminlerin hayatlarını belli bir düzen içerisinde yaşaması için vakitlere ayrılıyor. Senenin yalnızca bir ayında tutulan oruç, yılda bir kez verilen zekât ya da günde beş vakit namaz bu ibadetlerden bazıları. Namaz bütün ibadetler arasında günde beş vakit olması nedeniyle ayrı bir önem arz ediyor. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Vehbi Karakaş, namazın Müslüman'ın hayatının her anında olması gerektiğini söylüyor.

Namazın bir zikir olduğunu ifade eden Karakaş, "Namaz Allah'ı, Allah'ın istediği gibi anmaktır. Allah, her yerde, her an anılmaya layık bir sevgilidir. Her an anılmak da O'nun hakkıdır. Çünkü O bizi çok seviyor ve hiç unutmuyor. Bizi çok sevdiğini, hiçbir sevgilinin hiçbir sevgiliye vermediği ve veremeyeceği nimetleri ve hediyeleri bize verdiğini biliyoruz." diyor. Peygamber Efendimiz'in (sas) namazı dinin direği olarak gösterdiğine değinen Karakaş, "Peygamberimiz namazı gözünün nuru, görmüş; şükrün, zikrin, aşkın, muhabbetin, hüznün, sevincin mücessem şekli, duanın en büyüğü saymış, dinde namazın yerini, cesette başın yeri gibi göstermiştir." diye konuşuyor.
Peygamber Efendimiz'in (sas) hiçbir vakit namazını kazaya bırakmadığını da söyleyen Karakaş, Peygamberimiz'in Hendek Savaşı'nda namazı vaktinde kılamaması nedeniyle düşmanlarına ilk defa "Allah onların evlerini, karınlarını ve kabirlerini ateşle doldursun." diye beddua ettiğini dile getiriyor.

Üstad Bediüzzaman'ın 'Namaz kılan insanın dünyaya ait diğer mubah işlerinin hepsi ibadet olur.' sözünü hatırlatan Vehbi Karakaş, "Bir kaşık maya ile nasıl kocaman bir tencere sütü mayalar ve yoğurt yaparsanız, her gün namaza ayırdığınız bir saatle de o kocaman gününüzü mayalar ve 24 saatinizi namazlaştırmış olursunuz." şeklinde konuşuyor.

Karakaş'a göre vaktin doğru planlanması açısından namaz ayrı bir önem ifade ediyor. Namazlarda vakit tanzimini ise Allah'ın bizim için yaptığını kaydeden Karakaş, "Beş vakit namazı emretmiş ve bu beş vakit namazı günün belli vakitlerine serpiştirmiştir ki bu vakitlerde kılınan namaz, arada kalan boşluklara, namazsız saatlere kefaret olsun. Bu da O'nun bizi sevdiğine apayrı bir delildir." diye belirtiyor.

Ta'dil-i erkâna dikkat edilmeli

Namazın kılınması sırasında belirlenen kaidelere uygun hareket etmek gerekir. Namazın ta'dil-i erkânla kılınması gerektiğini ifade eden Vehbi Karakaş, Peygamber Efendimiz'in (sas) bu konudaki hassasiyetini şöyle aktardı: "Ta'dil-i erkânsız namaz kılanı Peygamberimiz, üç kere "olmadı" diyerek uyarmış ve dosdoğru namazın tarifini yapmıştır. Başka bir hadis-i şerifte ise 'Namazdan kul için sadece akıllı ve bilinçli kıldığı kadarı vardır.' diyor. Böylelikle Peygamberimiz (sas) kişinin namazda bilinçsiz kıldığı kısmın ona ait olmadığını bildiriyor."

Zaman
 

İslam Haberleri