Soru: "Pek çok insanın namaz kılarken tadil-i erkâna riayet etmediğini görüyorum. Namazı tadil-i erkân üzere kılmak ne demektir? Bu hususu açıklar mısınız?" Hasan Seyitoğlu.
Hasan Bey, "tadil" kelimesi doğrultma, düzenleme, düzgün hale getirme gibi anlamlara geliyor. "Erkân" ise "rükn"ün çoğulu olup kıyam, rükû ve secde gibi namazın esaslarını ifade eden bir kelime. Bu durumda "tadil-i erkân" namazın içinde yer alan kıyam, rükû, secde gibi rükünleri yerli yerinde, hakkını vererek düzgün ve sükûnet içinde yapmak demektir.
Namazda tadil-i erkânın yerine gelmesi için kıyam, rükû, secde ve oturuş gibi pozisyonlarda bir müddet hareketsiz durmak şarttır. Mesela kıyamdan rükûya gidildiğinde bir müddet hareketsiz beklemek gerekir. Rükûdan kalkınca tam doğrulmuş vaziyette yine bir müddet durulmalıdır. Secdede ve iki secde arası oturuşta sükûnet içinde bir müddet hareketsiz kalınmalıdır.
EN TEMEL KULLUK GÖREVİMİZ
Namaz, insanın en ciddi işi ve meşguliyeti olmalıdır. Dünyevi işlerin çokluğundan veya herhangi bir bahaneden ötürü namazı aceleyle kılıp geçiştirmek kesinlikle doğru değildir. Unutmayalım ki Efendimizin ifadesiyle ahirette ilk hesaba çekileceğimiz amel namazdır. (Tirmizî, Salât, 306)
O halde dinin direği olan namazı bütün rükünlerine itina göstererek ciddiyet, samimiyet ve itidal üzere vaktinde eda etmek her müminin en temel kulluk görevi olmalıdır.
Bugün