Namazsız oruç olur mu?

Mehmet PAKSU

Mehmet Bey, benim işverenim namaza izin vermiyor. Namazsız oruç olur mu? (Rumuz: Uşak)
İşverenin namaza izin vermeme gibi bir yetkisi yoktur. Hiçbir kimse namaz kılan bir çalışanına "Sen namaz kılmayacaksın" diyemez. Çünkü Allah'ın emrettiği bir farzı hiçbir insan engelleyemez. İşverenin bu yanlış tavrı sizin üzerinizden namazı kaldırmaz.

Bunun için namazı vakti çıkmadan kılma yollarını arayın. Öncelikle abdestli olmaya çalışın. Öğle arasında uygun bir yer bulursunuz, en azından farzını kılarsınız. Bu da 3-4 dakikalık bir süredir. İkindi ve akşamı da vakitleri çıkmadan uygun bir zamanda kılarsınız.

Abdeste ayrıca özel bir zaman ayırmayın, normal biçimde lavabo ihtiyacınızı görürken abdestinizi alın. En ufak biçimde istismara müsait olmasın. Namaz kılmak için de özel bir yer aramanıza gerek yoktur. Yanınızda küçük bir cep seccadesi olsun, lavabo dahil, nerede bir seccadelik yer bulabilirseniz namazınızı orada kılın.

"Namazsız oruç olur mu" sorusunun cevabını Peygamberimiz'den öğreniyoruz. Peygamberimiz İslam'ı beş sütunlu bir binaya benzetiyor ve İslam'ın beş şartını sayıyor. Bu sütunlardan birini kaldırırsanız, binanın yıkılacağı kesindir.

Hatta bir hadiste, "Namaz dinin direğidir. Kim namazı kılarsa dini ayakta tutmuş, kim de terk ederse dini yıkmış olur" buyuruyor.

Bu açıdan namazı oruçtan ayırmamalı. Birini yaparken, diğerini ihmal etmemeli. İkisini bir arada götürmeli.

Ayrıca bundan, "Namaz kılmıyorsan, oruç da tutma" anlamı çıkmamalı. Oruca önem verildiği kadar namaza da önem verilmeli. Çünkü Allah'ın emirleri arasında ayırıp yapma söz konusu değildir. Beş emir, beş duyumuz gibidir. Birinin eksikliği diğerlerini de etkiler.

Jel orucu bozar mı?

Sayın Paksu, benim yüzümde alerji çıktı. Doktor jel verdi. Sabah, akşam sürmem gerekiyor. Oruca mani olur mu?

Jel, krem, merhem ve benzer ilaçları cilde sürmenin; parfüm ve deodorantları kullanmanın, oruca bir zararı olmaz. Çünkü bunlar hiçbir şekilde vücudun içine, mideye ulaşmıyor, bir besleyicilik özelliği vermiyor.

İmsaktan sonra gusül alınabilir mi?

Mehmet Bey, gusül abdestinin imsaktan sonra yapılması oruca zarar verir mi?

İmsaktan sonra ve gün içinde iftara kadar gusül almamın oruca bir zararı olmaz. Yalnız ağza ve burna su verirken dikkat etmeli, boğazdan içeri suyun kaçmasına meydan verilmemelidir.

Sahura kalkamadım, oruç tutayım mı?

Sahura kalkamadım, dolayısıyla niyet de edemedim. Oruç tutmasam karşılığı ne olur?

Oruç tutmak için sahura kalkmak şart değildir. Sahur yapmak bir sünnettir, sevaptır, oruca dayanmaya yardımcı olur. Yoksa sahura kalkamamak oruç tutmaya engel değildir. Dille niyet etmeniz şart değildir. Niyet, o gün oruç tutacağınızı bilmenizdir. Oruç tutmazsanız büyük bir günaha girmiş olursunuz.
Bugün

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.