Tolga Albay - Narenciyede Akdeniz bölgesinden sonra en önemli üretim merkezi olan Ege Bölgesi'nde, bazı ürünlerin rekoltesinde yaklaşık yüzde 25 oranında gerileme bekleniyor. Pazara çıkmaya başlayan ürünlere, havaların sıcak gitmesi nedeniyle talebin yetersiz olduğunu belirten yetkililer, üzümün pazardan çekilmesini bekliyor.
Bu yıl Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği koordinatörlüğünde ilk kez yapılan rekolte tespit çalışması sonuçlarına göre, Türkiye mandalina üretiminin yüzde 40'ının yapıldığı Ege'de bu yıl, geçen yıla göre yüzde 25 düşüşle 157 bin ton rekolte elde edilecek. Portakalda ise üretimin geçen yıla göre yüzde 10 artışla 175 bin ton olması bekleniyor. Bölgede geçen yılla aynı oranda bir üretimle 38 bin ton limon ve 2 bin ton greyfurt üretilmesi bekleniyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, narenciyede limonda yüzde 15'lik ihracat artışının yaşandığını, diğer ürünlerde de benzeri bir gelişme beklediklerini söyledi. Bölgenin narenciye ürünleri ihracatında önemli pay tutan mandalinadaysa üretimin gerilediğini, en büyük pazarlardan biri olan Rusya'ya ihracatta sıkıntılar yaşandığını dile getiren Türkmenoğlu, 'Avro bölgesine yapılan ihracatta sorun yok. Ancak, kur nedeniyle dolar bölgesine yani Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ihracatta sorunlar yaşanıyor. Sezon yeni başladı. Ancak ihracatçının kaygısı kur nedeniyle rekabetçi fiyatlar verememesi. Bu ortamda iç pazarın canlı olmasını umuyoruz. Ayrıca avro bölgesine ihracatta daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor' dedi.
Narenciyede bölgenin yüksek işleme kapasitesine sahip firmalarından olan Kral Tarım AŞ Genel Müdürü Erol Toker ise ihracatta bu yıl olumlu bir sezon beklemediklerini ifade etti. Türk lirasının dolar karşısında değerlenmesi nedeniyle üretim maliyetlerinin hızla yükseldiğini, birçok pazarda fiyat tutturamadıklarını dile getiren Toker, iç piyasada ise talebin yetersiz olması nedeniyle pazarın oluşamadığını söyledi.
Narenciye ürünlerinin psikolojik etkilerle soğuk havalarda tüketildiğine dikkati çeken Toker, 'Havaların sıcak gitmesi nedeniyle tüketicinin talebi istenen seviyede değil. Semt pazarlarında, market raflarında üzüm gibi yaz meyvelerinin bol ve ucuz şekilde bulunmaya devam etmesi nedeniyle tüketici tercihi mandalinaya yönelmiyor. Üzüm ve mandalina arasında geleneksel olarak bu dönemlerde bir çekişme yaşanır. Biz de havaların soğumasını ve üzümün pazardan çekilmesini bekliyoruz' dedi.
-DOMUZ GRİBİ VE NARENCİYE TÜKETİMİ
Toker, narenciye ürünlerinde bu yıl domuz gribi hastalığı nedeniyle bir tüketim artışı beklenebileceğini ifade etti.
Domuz gribiyle ilgili doktorların yaptığı uyarılarda diğer grip türlerinde olduğu gibi C vitamini alımına dikkat edilmesi gerekliliğinin dile getirildiğini ifade eden Toker, bu konuda vatandaşın henüz yeteri kadar bilinçli olmadığını dile getirdi.
Yeni Şafak