Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ait James Webb teleskobu, Vela (Yelken) Takımyıldızı'nda, birbirinin etrafında dönen ve oluşum aşamasında olan iki genç yıldızın şimdiye kadarki en detaylı yakın kızılötesi fotoğraflarını çekti.
Bilim çevrelerine göre geçen ay elde edilen fotoğraflarda "kozmik bir nesne" parlayan bir soru işareti şekli dikkatleri çekiyor.
Orijinali 26 Temmuz'da yayınlanan yakın kızılötesi görüntü, Herbig-Haro 46/47 adlı bir çift genç yıldızı tasvir ediyor.
Herbig-Haro 46/47 çiftinin 1950'lerden beri birçok uzay ve yer tabanlı teleskop tarafından incelenip gözlemlendiği ancak yıldızların etrafındaki gaz ve tozdan oluşan bulutsu nedeniyle net görüntü alınamadığı, yeni görüntüdeki mavi bulutsunun önceden siyah renkte göründüğü bilgisi paylaşıldı.
Samanyolu galaksisi içindeki Vela takımyıldızında 1470 ışık yılı uzaklıkta bulunan yıldızlar halen aktif olarak oluşum aşamasında ve birbirinin etrafında dönüyor.
Webb teleskobu evrenin kökenine dair bilgiler verse de son görüntünün arka planındaki gizemli nesne bilgi ve cevaptan çok soru işaretleri bırakıyor.
Zira soru işaretlerine konu olan parlak, kozmik nesne ne yakından gözlemlenebildi ne de incelenebildi.
Bu nedenle bilim insanları nesnenin kökenine ve yapısına dair tam olarak emin değiller ama şekline ve konumuna bağlı olarak bazı fikirlere sahipler.
euronews