NASA'nın yeni kuşak uzay araçları devreye giriyor...
Uzay programının geleceğine dair belirsizliğe rağmen Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı, Ay ve ilk kez Mars'a insan taşıyacak yeni füzenin prototipini denedi.
Ares roketi, 2010'da uzay mekiklerinin emekliye ayrılmasından sonra insanlı uzay uçuşlarında kullanılacak Orion kapsülünü fırlatmaya yarayacak.
Cape Canaveral'deki Kennedy Uzay Merkezi'nden, 1981'de ilk uzay mekiğinin fırlatılmasından bu yana ilk kez yeni bir araç uzaya gönderildi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, insanlı yolculuklar için geliştirilen yeni kuşak roketi Ares füzesinin prototipini denedi.
İki dakika 30 saniye yükselerek 45 kilometre irtifaya ulaşan ve ses hızının 5 katına yaklaşan roket, daha sonra paraşütle Atlas Okyanusu'na düşürüldü.
Test uçuşu sırasında roketin 700 dolayındaki sensörüyle basınç, titreşim, ısı, hız ve diğer ölçümler yapıldı. Deney, gelecekteki Mars yolculuklarına yönelik de bir adım olacak.
NASA yetkilileri başarılı olarak niteleyerek, ölçümlerin analizinin zaman alacağını belirtti.
100 metre uzunluğundaki Ares füzesi 2015'ten sonra mekiklerin yerini alacak "Orion" adlı uzay kapsülünü uzaya götürecek.
Amerikan yönetimi tarafından görevlendirilen bağımsız komisyon, NASA'ya, Ay'a tekrar astronot gönderme planlarını gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi.
Komisyon, Ares füzesinin yanlış seçim olduğu görüşünde.
NASA, yıllık 18 milyar dolarlık bütçesinin yaklaşık 10 milyar dolarını Ares füzesi ile Orion kapsülünün geliştirilmesine ayırıyor.
Ajans 2010'dan sonra uzay mekiklerinin hizmet dışı kalmasıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronotlarını kendi taşıyamayacak.
Ares ve Orion sistemi hazır oluncaya kadar, Rus Soyuz füzelerinden yararlanılacak.
TRT