Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), daha önce buzul bulunan Mars gezegeninde sıcak aylarda tuzlu su aktığına dair güçlü kanıt elde ettiğini açıkladı.
NASA TV'den açıklama yapan bilim adamları, gezegendeki son gözlemlerin, Mars'ta tuzlu akarsu bulunduğuna ilişkin teorilerini desteklediğini bildirdi.
Bilim adamları, koyu renk, dar akıntıların Mars'ın en sıcak aylarında ortaya çıktığını, yılın geri kalan zamanlarında ise yok olduğunu belirtti. Tuzun suyun donma sıcaklığını düşürmesinin bu mevsimsel akarsuları açıkladığı ifade edildi.
Araştırmacılar, bulgularının 2006'dan beri Mars yörüngesinde bulunan Mars Yörünge Kaşifi adlı uydudan elde edilen verilere dayandığını kaydetti.
Suyun yaşamın temeli olması nedeniyle bu keşfin, Kızıl Gezegen'de hayatın varlığıyla ilgili araştırmaları hızlandırması bekleniyor.
DÜNYA BU AÇIKLAMAYI BEKLİYORDU
NASA'nın resmi Twitter hesabından dün atılan "Mars'ın gizemi çözüldü mü?" tweet'inin ardından gözler bugün yapılacak açıklamaya çevrilmişti.
NASA, Kızıl Gezegen'e dair 'büyük bir bilimsel bulgunun' açıklanacağını duyurmuştu.
TUZ MOLEKÜLÜ "PERKLORAT" BULUNMUŞTU
2015'in ilk aylarında NASA'nın Mars yüzeyindeki aracı Curiosity gezegenin yüzeyinde bir tür tuz molekülü olan kalsiyum Perklorat bulmuştu.
Bu bulgu, Mars yüzeyine yakın yeraltı su kaynakları olabileceği fikrini destekler nitelikteydi.
ntv, aa