NASA’nın ürettiği 10 motorlu, pil ile çalışan, uzaktan kumandalı uçak havalandı. Uzaktan kumandalı uçak helikopter gibi havalanıyor uçak gibi uçuyor.
NASA sonunda helikopterin hareket kabiliyeti ile uçağın hızını ve uzun mesafe uçuş yeteneğini tek bir hava aracında birleştirdi.
Virginia’da yapılan test uçuşları dizisi aracın dönüştürücü yeteneklerini kanıtladı.
Dublaj Yağlı Yıldırım (Dubbed Greased Lightning) ya da GL-10 adı verilen uzaktan kumandalı uçağın kanatlarında sekiz motor bulunuyor ve bir düğmeye basılarak havada gezinirken yükseklikler arasında hızlı geçiş yapabiliyor.
NASA tarafından üretilen GL-10 10 fit ( 3 metre) kanat açıklığı var ve kanatlarında sekiz motor bulunuyor.
Uzak kumandalı uçağın dönen kanatları ve rotorlar (makinelerin dönen bölümlerini tanımlamakta kullanılır, genellikle bir aks veya mil etrafında yapılanmış başka mekanik) sayesinde yükselen verimli uçuş ve gezinme sağlıyor.
Uçak için kullanılan teknoloji sayesinde uçak, dar ve kapalı alanlarda iniş kalkış özelliği sağlayarak, sevkiyat veya kargo uçakları için ekonomik hale getirilmeye çalışılıyor.
Deneme uçuşları Virginia eyaletine bağlı Hampton’da üzerinde yapıldı ve hızlı biçimde seyir halindeyken düşmeden zor manevraları yapabildiğini kanıtladı.
Uzaktan kumandalı uçak daha önce uçuş testlerini geçmişti. NASA son engel olarak gördüğü “Kanat kaynaklı” yatay-dikey geçiş aşamasını da geçti.
Projede görev alan Uzay mühendisi Bill Fredericks, 'Uçuş testleri sırasında başarılı bir konvansiyonel uçak gibi kanat kaynaklı uçuşlar arası geçişi başarıyla tamamladı. Şimdiye kadar 5 uçuş yaptı.'
Uçağın kanatları eğim rotorları ve pervane rotorları şeklinde kullanıluıyor. Rotorlar dikey eğim, dikey için kalkış ve iniş için kullanılıyor. Bu rotorlar daha sonra yatay kanat kaynaklı uçuşlar için öne eğik olarak ana kanat yerine sabitleniyor.
NASA tarafından bu uzaktan kumandalı uçak bir prototip olarak üretildi. İlerde dizel ve elektrikli motora sahip ve kanat genişliği 20 fit (6 metre) olan modellerin üretilmesi planlanıyor.
Greased Lightning adı verilen uzak kumandalı uçağın kanatlarında 8 kuyruğunda 2 elektrikli motor bulunuyor. Ağırlığı 28 kilogram.
Nasa bugüne kadar uçağın basit köpükten 2 kg’lık ağırlığa sahip olandan 25 kg yüksel kalitede toplam 12 prototipini yaptı. GL-10 modeli ise karbon fiberden uzman teknisyenler tarafından inşa edildi.
Uzay Mühendisi David North, “her bir prototip maliyetleri düşük tuturken cevap aradığımız teknik sorularımız konusunda yardımcı oldu. Başlangıçta sert inişler nedeniyle ilk zaman prototiplerini kaybettik, bu da bize nasıl bir uçuş kontrol sistemi yapacağımız konusunda katkıda bulundu. Her kayıp bize birşeyler öğretti.” dedi.
Uzaktan kumandalı uçağın birincil pilotu Zack Johns, “10 motorlu uzaktan kumandalı uçağı kullanmanın üç motorlu uçağı kontrol etmek ten farkı yok. Sol kanattaki 4 motora aynı komutlar veriliyor. Sağ taraftaki 4 motor da aynı uyum içerisinde çalışıyor. Kuyruktaki iki motora da yine aynı komutlar veriliyor. Bu sayede dar alanlarda kolaylıkla kalkış sağlıyor. Üstelik bu özelliği onu çok sessiz kılıyor ve bu sayede önemli avantaj sağlıyor. Uçak manevra yaptığında tıpkı komşuda gazla çalışan çim biçme makinası kadar ses çıkarıyor” diyor.
Eğer GL-10’nun küçültülmüş versiyonu, aerodinamik olduğunu kanıtlarsa Hampton’da Nasa’nın Langley Araştırma Merkezi'ndeki ekip teknolojiyi ticarileştirmek için çalışacak.
Bu teknolojinin ufak kargo taşıyıcılığında, dikey kalkış iniş gerektiren alanlarda, tarım için uzun süreli gözetim yapımında, haritalama ve diğer işlemlerde kullanılması planlanıyor.
GL-10 modelinin, dört personeli taşıyacak daha büyük bir versiyonunun planlandığı da biliniyor.
haber7