24 Haziran 2018 Pazar günü itibari ile 50 milyonu aşkın seçmen 27.Dönem Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında olacak. Türkiye'nin en kritik seçimi olan 24 Haziran'da seçmenleri doğru oy nasıl verilir? telaşı saracak. Oyun geçerli olması için bir kaç kriter var. Geçerli oy nasıl verilir? sorusu YSK tarafından cevaplandı. Nasıl oy verilir? sorusu yanıt buldu.
Nasıl oy kullanacağım?
24 Haziran'da oy kullanmak için 18 yaşını geçmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak yeterlidir. Her vatandaşın bir oy hakkı vardır. Seçmenler üzerinde kimlik numaraları olan belgelerle oy kullanabilecek.
Nasıl oy kullanılır? sorusu YSK tarafından yayınlandı. Doğru oy kullanmak için öncelikle sandık görevlilerinden zarf ve pusula almanız lazım. Seçim görevlileri size ayrıca bir mühür verecek. Siz bu üç önemli eşya ile kabine gireceksiniz.
İşte örnek bir pusula;
( Örnek seçim pusulası-Milletvekili)
(Örnek Cumhurbaşkanlığı oy pusulası)
Yukarda resimlerini verdiğimiz iki pusula, size bir zarf ve mühür ile verilecektir. Kabine girdikten sonra size verilen mühürü tercih ettiğiniz adaya, partiye veya ittifaka verebilirsiniz.
(Örnek mühür- bazılarının üstünde tercih yazacak)
Eğer ittifak içinde iki partiye oy basarsanız bu geçerli bir oydur. Fakat seçtiğiniz partiye değil, ittifakın oyları olarak sayılır.
Eğer ittifak içinde tek bir partiye oy verirseniz bu seçtiğiniz partinin oyu sayılır. Örneğin Cumhur İttifakı içinde Ak Parti'ye oy verirseniz, bu tek başına Ak Parti'nin oyu olacaktır. Fakat İttifak içinde hem MHP'ye, hem de Ak Parti'ye mühür vurursanız bu ittifakın toplam oyuna yazılır.
Fakat mühürü hem bir ittifaka, hem de bir partiye vurursanız, yine bir partiye oy vermiş sayılırsınız. Örneğin size verilen mühürü hem Millet İttifakı bölmesine, hem de İYİ Parti'ye vurursanız, oyunuz İYİ Parti'ye verilmiş olur.
Hangi oylar geçerli?
24 Haziran'da geçerli oy vermek son derece önemli. Çoğu vatandaşın oyu bilgisizlikten dolayı iptal edilebiliyor. Bu nedenle seçime gitmeden önce aşağıdaki geçerli oy örneklerini mutlaka inceleyin;
Geçersiz oy örnekleri
24 Haziran'da vatandaşların en büyük endişelerinden biri de geçersiz oy kullanmak olacak. YSK, geçersiz sayılacak oy örneklerini de yayınlandı. İşte geçersiz oylar;
Oy hangi durumlarda geçersiz sayılıyor?
Yukarıda da örneklerini verdiğimiz gibi, iki farklı ittifaka mühür basmak, ittifaka katılmamış iki partiye mühür basmak, bir ittifaka ve ittifaka katılmamış bir partiye aynı anda mühür basmak, ittifak içinde iki partinin tam ortasına mühür basmak gibi durumlarda oyunuz geçersiz sayılır.