Kemal Benek'in haberi
Çoğunluğu petrol türevi olan polietilenden üretilen naylon torbalar, doğada 100 ila 10 bin yıl arasında çözülüyor. Dünyada pek çok ülke naylon torba kullanımını azaltmak amaçlı uygulamalar yapıyor. Türkiye'deki pek çok market de, müşteri memnuniyetini sağlamak üzere biyo-bozunur naylon torba bulundurmaya başladı.
Buğday Ekolojik Yaşamı Derneği'nin uzmanlarla yaptığı görüşmeler, bu torbaların ancak belli koşullarda çözündüğünü, Türkiye'de yaygınlıkla görülen depolama sistemlerinde çözünmeyeceklerini ya da bu çözünmenin çok uzun zaman alacağını ortaya koydu.
Buğday Ekolojik Yaşamı Derneği, Brüksel'de katıldığı Greenweek Konferansında stant açan Plastics Europe (Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Birliği) ile biyo-bozunur torbaların gerçekten doğa dostu olup olmadıkları konusunu bir görüşme yaptı.
Derneğin Tüketici İlişkileri ve Çevre Direktörü Michael Poulsen'in, naylon torbaların üzerine biyo-bozunur ya da doğada çözünür gibi ifadelerin konması kafa karışıklığına neden olduğunu belirtti.
Naylon poşetlerin çoğunun, çok özel koşullar altında çözülebildiğini, bu koşulların da dünyada sayılı çöp toplama ünitesinde mevcut olduğunu vurgulayan Poulsen, bu tip bilgilendirmelerin bazen yarardan çok zarar getirdiğini de kaydetti.
Poulsen "Süpermarket müşterileri 'nasılsa doğa dostu' diyerek bu naylon torbaları bol keseden kullanmaya devam ediyorlar. Doğa dostu gibi görünen bu çözüm aslında doğaya daha fazla zarar veriyor."dedi.
Paulsen, naylon poşet yerine bez çanta kullanımının artırılmasını istedi.