Sosyal medyanın yalnızlığı ve depresyonu tetiklediği yıllardır konuşulan bir gerçek. Pennsylvania Üniversitesi Psikoloji Departmanı gerçek verilerden yola çıktığı bir araştırma yayımlayarak Facebook, Snapchat, Instagram gibi platformların ruh sağlığını kötü yönde etkilediğini açıkladı.
Pennsylvania Üniversitesi’nde Prof. Melissa G. Hunt bu konu hakkında bilimsel bir çalışma yapmak amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Araştırma kapsamında üniversitenin eski mezunlarından oluşan araştırma ekibi, üniversite öğrencilerinin yaygın olarak kullandığı üç platformda aktif olarak geçirdikleri zamanı iPhone üzerinden takip etti.
Deney başında ruh hallerini tanımlayan bir dizi anket dolduran 143 katılımcı 3 hafta boyunca sosyal medyada geçirdikleri zamanın tespit edilebilmesi için pil kullanım bilgilerini araştırmacılarla paylaştı. Hunt ve ekibi bu verilerle kişilerin ruh hallerini gösteren anketleri karşılaştırdı.
Araştırma sonuçlarına göre sosyal medyayı daha kısa süre kullanmak kişilerdeki depresyon, anksiyete gibi problemlerin büyük ölçüde azalmasına neden oluyor. Hunt, sosyal medya kullanımının tamamıyla bırakılmasının ütopik bir düşünce olduğunu söylese de bu platfrormlarda geçirilen saatlerin azaltılmasının ruh sağlığına iyi geleceğini söyledi.
Hunt “Daha az sosyal medya kullanımının sizi daha az yalnız hissettireceği düşüncesi ironik geliyor olabilir. Ancak sosyal medyada muazzam bir toplumsal karşılaştırma var. Instagram’da başkalarının hayatlarını izlediğinizde diğer herkesin sizde daha havalı hayatlar yaşadığınızı düşünmek çok kolay’’ dedi.
Hunt, sosyal medyadan gelebilecek zararlardan korunmanın en etkili yolunun telefonunuzla değil hayatınızdaki kişilerle zaman geçirmek olduğunu söyledi. Karar