Neden öksürüyoruz?

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, öksürüğün akciğerleri koruyan karmaşık bir refleks olduğunu söyledi.

Solunum sisteminin savunma mekanizmalarından biri olduğunu belirten Tahaoğlu, öksürük sayesinde yabancı maddelerin havayollarına girmesinin önlendiğini ve bunların dışarı atıldığını belirtti. Öksürüğün aynı zamanda birçok hastalığın da belirtisi olduğunu aktaran Kemal Tahaoğlu şu bilgileri verdi:

Öksürük hangi hastalıkların habercisidir?

Zatürre, akciğer tüberkülozu, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), gırtlak ve akciğer kanseri, kalp yetmezliği. Akut öksürükler, en çok soğuk algınlığı veya üst solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklanır. Öksürüğe yol açan diğer en sık karşılaşılan nedenler; alerjik rinitler, kronik geniz akıntıları, sinüzit, astım, kronik bronşit, alerjik öksürükler ve reflüdür. Akut öksürükle beraber, ateş, pas renkli balgam çıkarma, göğüs ağrısı, bazen zatürre göstergesi olabilir.

Peki öksürük ne kadar süre devam ederse hekime başvurmak gerekir?

Eğer hasta yeşil, sarı veya pas rengi balgam çıkarıyorsa (bu durum genellikle bir enfeksiyon sonucu gerçekleşir) veya öksürük 21 günden daha uzun bir süre devam ediyorsa, eğer öksürükle birlikte ateş varsa veya kanlı balgam söz konusuysa mutlaka hekime başvurmak gerekir.

Mide hastalarıyla arasında bir bağlantı var mı?

Kronik öksürüğün en sık rastlanan üç sebebinden biri reflüdür. Hastada öksürükle birlikte mide yanması, ekşime, ağza acı su gelmesi gibi reflü belirtileri her zaman görülmeyebilir.

Öksürüğün sonuçları ne olabilir?

Öksürüğü takiben baş dönmesi, geğirme, mide bulantısı ve kusma görülebilir. Kaburga kemiklerinde kırık, kas yırtılmaları, bel kemiğinde çökme kırıkları, pnomotoraks (akciğer zarları arasına hava birikmesi), idrar kaçırma, öksürüğün diğer sonuçlarıdır.

Zaman

Aile Haberleri