​Neden Risale-i Nur okumalı!

Alaettin TAŞKIN

Alaaddin Taşkın’ın yazısı
atskin@gmail.com

Müslümanların "hakkıyla mü'min" olabilmeleri beş temel kavramı, yani hakkıyla iman, hakkıyla namaz, hakkıyla takva, hakkıyla ihlas-uhuvvet ve hakkıyla gayreti güzelce yapmalarına bağlıdır. İşte bu temel meselelerde Risale-i Nur, Kur'an ve Hadisi güzelce tefsir edip manalarını metninde yoğurup Müslümanın dünyasını imar eder. İslamî düşüncede, Müslümanın dünyasını ontolojik ve epistemolojik boyutlarıyla imar edecek kurucu metni en son Risale-i Nur ile yazdık.

Mesela On Dokuzuncu Mektubu ve On Dokuzuncu Sözü bir oku, Hz. Peygamberimizin mucizelerinin ve mahiyetinin/manevi kişiliğinin ne kadar da güzel ve ulvi anlatıldığını gör.

Mesela namazı derinlikli kılmak istiyor musun? Gel güzelce Dokuzuncu Söz'ü okuyalım. Bak namaz nasıl derinlikli anlatılıyor. İşte o zaman göreceksin ki Risale-i Nur, İslam tarihinde namazın derinliğini, maneviyatını ve ulvi yönünü en güzel beyan eden eserlerden biridir.

Hz. Peygamberimizin (sav) Miracını hakkıyla anlamak, incelemek ve ulvi yönleriyle tefekkür etmek istiyorsan Otuz Birinci Söz'ü dikkatli bir şekilde mütalaa et. Otuz Birinci Söz, İslam ilim geleneğinde, tefsir, kelam ve tasavvuf ekollerinde mirac bahsini derinlikli bir şekilde ve ulvî yönleriyle anlatabilen nadide eserlerden biri olduğuna şahit olacaksın.

Hepimizin müzmin sorularının olduğu kader meselesini Yirmi Altıncı Söz'ün İkinci Mebhasındaki gibi güzelce anlatılmasını gördükten sonra insan huzur buluyor. Onulmaz soru ve sorunlarına şifa oluyor.

Mesela teodise/ hayr-şer meselesi yani kötülük problemi ve şeytanın varlığı gibi dini, felsefi ve ontolojik temel sorunları On Üçüncü Lem'a’da oku.

Hele en başta değinmemiz gereken tevhidi, hakkıyla anlamak isteyenler iyi dikkat etsinler. Mesela ehadiyet nedir ve nasıl anlaşılmalı? Rabbimizin esmasını ve onların tecellilerini nasıl düşünmeliyiz? Rabbimiz nasıl bir anda her şeyi yaratıp yönetir. Yoktan yaratma ve daimi yaratılış nasıl anlaşılmalı? Nasıl Rabbimiz herbir şeyi aynı anda görüyor, seslerini işitip gerekli cevabı veriyor? Hem her şey Rabbimizin kontrolünde hem de herbir şeyle bizzat ilgileniyor. Nasıl herbir şeye sonsuz yakın ve her şey ondan nihayetsiz uzak? İşte bu tarzda derinlikli ve tahkiki bir tevhid inancına taalluk eden sorularınızın cevabını Yirmi İkinci Söz'den, Otuz İkinci Söz'den, Otuz Üçüncü Söz'den, Yirminci Mektub'dan, Tabiat Risalesi’nden, İkinci Şua'dan ve Âyet-ül Kübra'dan alabilirsin. Böylece Kur'anî/Nebevî hakikatlerle kevnî ve maddi gerçekliğin yani kainatın aynı kaynaktan gelip bir hakikatin iki farklı üslupta ama aynı manada ifade edilmesi olduğuna şahit olacaksın. Gayet mutmain olarak bana da Allah razı olsun dersin. İmanımı güzelce artırdım, tahkiki yaptım. Bu sayede ibadetlerimi derinlikli ve ulvi manalı bir şekilde yapmaya başladım. Her yerde kendimi Rabbimin huzurunda hissediyorum. Ben Allah'ı görmesem de Allah'ın beni gördüğünün farkında olarak ve hem Rabbimin esma ve sıfat tecellilerini müşahede ederek 'ihsan' şuurunu risaleleri okuyarak kazandım dersin.

Cemaatlerin, tarikatların ve bütün İslamî kesimlerin tam ittifak etmesinin ve iman kardeşliğinin hakkıyla yaşanmasının derdinde isen İhlâs ve Uhuvvet Risalelerini oku ve okut.

Hele ki Ahirete dair haşir akidesinin akli ve mantıki ispatını hakkıyla doyurucu bir şekilde elde etmek istersen?.. Özellikle de Cenab-ı Hakkın bütün insanları yaratmasının bir insanı yaratmak gibi ve yine bütün insanları diriltmesinin bir insanı diriltmek gibi kolay olmasının hakikatini anlamak istersen.. Yine Rabbimizin bütün insanları ve her şeyi bir anda yaratıp diriltmesinin hakikatini güzelce idrak etmek istersen!. Bir de melaikeyle görüşmek ve ruhun hakikatini öğrenmek istersen!. Durma öyle! Derhal Haşir Risalesi ve Yirmi Dokuzuncu Söz risalesine derinlikli bir şekilde dalmalısın. Böylece Kur'anî hakikatlerle kâinatta müşahede edilen gerçekliğin aynı kaynaktan geldiğini ve aynı şeyi söylediklerini göreceksin.

Sünnet-i seniyyenin kıymetini takdir edip sünnete tâbi olmak için güzel bir ders almak istiyorsan hemen sarıl On Birinci Lem'aya.

Sahabenin İslamiyetteki yerini ve Mezheb imamlarımızın dinimizdeki ictihadlarının yeri ve önemini öğrenmek istiyorsun dimi, hadi oku Yirmi Yedinci Sözü.

Gelelim Kur'ana. Kur'anin i'cazını/mucize oluşunu anlamak ve belağatını zevk ederek Kerim Kitabımızın edebî özelliklerini az çok fehmetmek istiyorsun. Kur'anın Batı felsfesi/bilimi karşısında üstünlüğünü dinlemek istiyorsun. İyi o zaman hadi oku Yirmi Beşinci Sözü, Yirminci Sözü ve On Beşinci Sözü güzelce mütâla et. Belağati iyi anla, Kuranî edebi iyi tahlil et.

Bir de hakkıyla İslam ahlakı, yani Kur'an’ın belirttiği Nebevî mirasımız olan sünnet-i seniyye ahlakı üzere olmak için yani imanı yaşamak için hadi güzelce oku Küçük Sözler’i, Meyve Risalesi’ni, Gençlik Rehberi’ni ve Hanımlar Rehberi’ni.

Hastalıklara manevi ilaç, ihtiyarlığa imanî deva istiyorsun dimi. Oku hadi anla ve anlat Yirmi Beşinci Lem'ayı ve Yirmi Altıncı Lem'ayı.

Ramazan orucunun hikmetlerini ve varoluş borcun olan şükür ve hamd etmenin neden gerekli ve önemli olduğunu gayet doyurucu ve ikna edici bir üslubda okumak için Ramazan ve Şükür Risaleleri’ni güzelce oku.

İnsanın varoluş gayesini, insanî mahiyetin anlam ve önemini anlamak ve insanın İlahî bir ayna oluşunu derinlikli bir şekilde tahlil etmek için On Birinci Söz’ü ve Yirmi Üçüncü Söz’ü mütalaa et.

Kâinatın ve hayatın anlamının, varoluşun sırrının ve varlık mertebelerinin diyalektiğinin bilim ve felsefeyle değil ancak Kuranî ve Nebevî öğretiyle hakkıyla anlaşılabileceğini görmek istiyorsan Yirmi Dördüncü Söz’ü, Otuzuncu Söz’ü ve Yirmi Dördüncü Mektub’u dikkatle mütalaa et. Vesselam. 

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.