1.Dünyanın Geri Kalanı Uyurken Sabahın Erken Saatlerinde Namaza Kalkmak
“Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı (gece ve gündüz melekleri tarafından) şâhid olunan (bir namaz)dır. (İsra,78)
Bu ayetten görüldüğü gibi, herkesin mışıl mışıl uyuduğu bir vakitte, uykunun en tatlı yerinde kalkarak Rabbimiz için namaz kılmamız meleklerin şahitliğine vesile oluyor. Ertesi gün düğünü olan, önemli bir iş görüşmesine gidecek olan, çok sevdiği birisiyle buluşacak olan nasıl heyecanla, zorlanmadan kalkıp hazırlanmaya başlarsa bu özel vakit için de neşeyle kalkıp abdest almak, huzur içinde namaza durmak elbette Allah’ın hakiki kullarına nasip olacaktır. Yerlere ve göklere hâkim olan bir Yaratıcı bizler için meleklerini hazır ediyor, bu görüşme kaçar mı?
2.Tartışmaya Devam Edebilecekken Dilini Tutmak
Konuşurken itiraz etmeyene veya haklı olduğu halde, münakaşayı terk edene, Cennette bir köşk verilir. (Taberani)
İçimizden ağzımıza geleni saydırmak, haklı olduğumuzu ispatlamak için yanıp tutuştuğumuz zamanlar olmuştur. Fakat bunun sonucu ne getirecek? Mümin insan anlık hissiyatlarına kapılarak hareket eden bir insan değildir yapacağı her işin sonunu düşünmek zorundadır. Tahmin etmek çok zor olmasa gerek, böylesi bir tartışmanın sonucu birbirini yoktan yere üzmüş, kırmış kalplerdir. Haklı olsak dahi dilimizi tuttuğumuzda “kendini haklı sanacak” diye düşünmek yerine Cennette bir köşk müjdesi veren bu hadisi düşünelim. Burundan ateş soluyarak sarf edilmiş bir sözün ileride ödenemeyecek bedelleri olabilir. Öyleyse en güzeli şeytandan Allah’a sığınıp susmak ve sükûnet telkin etmektir. Unutmayın, kimin gerçekten haklı olduğunu ve kimin buna rağmen sustuğunu Allah biliyor!
3. Kimsenin Olmadığı Yerde Doğrusunu Yapmak
Kolayca kandırılabilecek bir nefse ve her an çalışmaya devam eden bir şeytana sahip insanoğlunun imanı, kimsenin olmadığı yerlerde belli olur. Şu koca kâinatta yalnızca küçük bir frekans aralığını görebilen gözlere sahip olsak da ufak bir incelemeyle “neyse kimse yokmuş” bahanesinin arkasına sığınmaya pek meyilliyiz! Yalnız kaldığımızda toplum içinde işleyemediğimiz günahları işleyebilir miyiz? Kimse görmese bile Allah’ın memnun olması haramdan gözlerimizi indirmeye kâfidir. Utanacağımız, çekineceğimiz kişilerin varlığında günah işlemekten sakınıyoruz da sahi biz kimden sakınıp kimi unutuyoruz?
Gözler onu göremez, O ise bütün gözleri görür; O, lütuf sahibidir, her şeyden haberdardır. (Enam, 103)
4. Düşmanlarına Dua Etmek
“İyilik ve kötülük bir değildir. Ey inanan kişi: Sen, fenalığı en güzel şekilde sav; o zaman, seninle arasında düşmanlık bulunan kişinin yakın bir dost gibi olduğunu görürsün.” (Fussilet, 34)
“Neden dua edecekmişim?” dediğinizi duyar gibiyim. Ne kadar zordur değil mi canımızı yakanlara, kaskatı kesilmiş kalplere dua etmek. “Sana yapılanın beterini sen de onlara yap” şeklindeki şeytani fısıltıların tavan yaptığı bir zamanda ellerimizi açarak onlar için dua etmek ancak temiz ve İslam’ı özümsemiş bir kalbin yapabileceği bir iştir. Bakın, Allah farkında size yapılanın, iyilikle kötülük bir değildir diyor ve fenalığı güzellikle savmamızı emrediyor. Sizler de bir zamanlar yanlış işler yapan insanlar olabilirsiniz, belki de birilerinin duası hürmetine Allah sizlere rahmet etmiş olabilir. Bunu aklımızdan çıkarmadan Peygamberî bir tavırla düşmanlarımıza dua ettiğimizi Allah’ın bilmesi yeterlidir.
5. Anne Babayla Haklı Olduğu Halde Tartışmamak
Tartışmadan haklıyken bile geri çekilenlerin mükafatlandırılacağı bir dine inanıyoruz. Peki ya, “Öf” bile denilemeyecek kadar değerli tutulan anne babamıza karşı tutumumuz nasıl olacak? Bir anlık “Öf”ün dahi hoş görülmediğini bilenler karşısında arkadaşı varmış gibi anne babasıyla münakaşa etmenin hesabını nasıl verecek? Sonuna kadar haklı da olsanız, sizi hep yanlış da anlasalar onlara karşılık vermeyin. Çok zor, hele ki bu zamanda ailenizin sizi anlaması çok zor olabilir ancak sabredin, Rabbinizin rızası için sabredin, inanın buna değecek.
Ve Rabbin, kendisinden başkasına ibâdet etmemenizi ve ana-babaya iyilik etmeyi emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi, senin yanında ihtiyarlığa erişirse, sakın onlara ‘öf!’ bile deme! Onları azarlama ve onlara güzel söz söyle! (İsra, 23)
6. Dedikodu Yapacakken Vazgeçmek
Ağzımızın ucundan çıkmak için yanıp tutuşan birkaç zehirli kelamdan sonucunda ödenecek bedelin hatıra gelmesiyle vazgeçmeyi hiç denediniz mi? Evet, bu zehir gıybettir, dedikodudur, kıyamet günü boyuna dolanacak bir Müslüman hakkıdır. Ancak Allah size rahmet etmiş ki böylesine bir belanın neticesinde ne getireceğini bir yerlerden sürekli duyuyorsunuzdur, etrafınızda hatırlatan birileri olmuştur. Olmadıysa da şimdi olacak;
Ey inananlar! Zannın çoğundan sakının, zira zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin suçunu araştırmayın; kimse kimseyi çekiştirmesin; hangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır? Ondan tiksinirsiniz; Allah’tan sakının, şüphesiz Allah tevbeleri daima kabul edendir, acıyandır. (Hucurat, 12)
O halde bundan sonra konuşmanın en tatlı yerinde, neydüğü belirsiz bir zevk uğruna bir başkasını çekiştirmekten vazgeçin, bu yalnızca siz ve Rabbiniz arasında olsun. Tadılası bir mutluluk..
7. Aşık Olup Harama Düşmemek
Hiçbir özel çaba sarf etmeyen bir müminin bile haramla burun buruna geldiği bir dönemde bir de âşık olmak şüphesiz şeytana en yakın cephelerden birinde savaş vermek demektir. Size karşı helale giden yollar sanki tıkanmış da haramdan başka çareniz kalmamış gibi hissettirmeye bayılacaktır. Küçük küçük hamlelerle hedefine ulaşmaya çalışan bir şeytanın karşısında yalnızca Rabbinin rızasını arzulayarak nefsini dizginlemek ne kadar ağır bir iştir! Ancak sabredip, hem kendini hem karşındakini ateşe atmaktan koruyanlar için ümit dolu şu ayet akıllardan çıkmamalıdır.
“Şüphesiz, Rabbin sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın.” (Duha,5)
Yeni Akit