Nehcü'l-Enâm Eseri Üzerine Türkçe Notlar-1

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Nehcü'l-Enâm Molla Halil Siirdî'nin yahut daha çok bilinen şekli ile Mele Xelile Seerdî'nin meşhur eseri olup akaid konularının ele alındığı Kürtçe'nin Kurmanci Lehçesiyle yazılmış manzum bir eserdir. Mesnevi şeklinde, aruz vezniyle feʿûlun feʿûlun feʿûlun feʿûl kalıbında yazılan eser, 22 bölümden ve 271 beyitten meydana gelmektedir.

"Bizde gayet meşhur ve sözü hüccet bir zât-ı muhakkik Kürtçe demiş ki:
ژِى شَرِّ صَحَابَانْ مَكَه قَالُ و قٖيلْ
لَوْ رَا جَنَّتٖينَه قَاتِلُ و هَمْ قَتٖيلْ
Yani: "Sahabelerin muharebesinde kîl u kal etme. Çünkü hem katil ve hem maktul ikisi de ehl-i Cennet'tirler."
(Bediüzzaman Said Nursî, Mektubat, s. 53)

Buradan da anlaşılacağı üzere Üstâd Bediüzzaman, Mele Xelile Seerdî için; "gayet meşhur ve sözü hüccet bir zât-ı muhakkik" demiştir.

Nehcü'l-Enâm kitabını iki kıymetli hocamdan farklı zamanlarda ders olarak aldım. Bir kısmını bir hocamdan, diğer kısmını da diğer hocamdan ders aldım. Onlar Kürtçe olarak kitaptan takrir ettiler, adından Türkçe olarak da izah ettiler. Bu kıymetli Kürtçe kitabı Türkçe izah ederlerken ben de kitabın yanına boşluklara notlar aldım. Aldığım bu notların üzerinden yıllar geçti ve aklıma bu notlardan istifade edecek insanlar da olabilir sâikiyle neşretmeye karar verdim. Başlıklar kitapta geçen Kürtçe başlıkların Türkçe şeklidir. Parantez içindeki ifadeler daha iyi anlaşılabilmesi için hocalarımın i̇zahlarından alınmıştır.

Cenâb-ı Erhamü'r-Râhimîn istifadeye medâr eylesin. Âmîn.

FARZ-I AYNLAR MEBHASI

İmanın ve İslâm'ın şartlarını, rükünlerini öğrenmemiz şarttır.

İman, inanmaktır. İslâm, itaattir. Biri, birisiz olmaz. Müslüman da, her ikisini aynı anda yapandır.

Şehadetin mânâsını bilip, iman ederek telaffuz etmesiyle hakikî din hâsıl olur. Yanında amel de olursa, iman ve İslâm'da kâmil olur. Şehâdetin anlamı ise şudur, kulak ver: Allah'tan başka Hak Ma'bud yoktur.

SIFAT-I SELBİYYE MEBHASI

Allah'ın vücûdu, Zât'ın kendisidir. Allah'ın ne evveli vardır ne âhiri vardır ne de ona bir şey denktir. Ne misli ne yardımcısı ne veziri ne mekânı vardır. Ne men eden ne yardım eden ne ne cihet ne de zamanı vardır. Ne cisimdir ne cevherdir ne nurdur ne de başkasıyla ortaya çıkmıştır. Ne rengi ne miktarı ne şekli ne de hastalığı vardır. Ne evladı ne hanımı ne babası ne de annesi vardır. Ne ona denk vardır ne ölüm ne de zevâl vardır.

Nasslarda (Âyet ve Hadîslerde) mümkün olmayan bazı şeyler vardır. Sen onları te'vil et. Ehl-i dalâlete bırakma. Cenâb-ı Allah sana, kendi nefsinden daha yakındır. Fiil ve sözlerini de bilendir.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.