Norşin'in realitesi ve Said Nursi

Bugün Gazetesi yazarı Ömer Faruk Günel, Norşin sözcüğüne gelen eleştirileri "akıl-almaz" olarak nitelendirdi

Risale Haber-Haber Merkezi

Bugün Gazetesi yazarı Ömer Faruk Günel, Norşin sözcüğüne gelen eleştirileri "akıl-almaz" olarak nitelendirdi.

İşte Günel'in yazısı:

Kürt açılımı veya demokratik açılım adımıyla başlatılan proje sürecinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis'e bağlı Güroymak'a, çoğunlukla Kürt kimlikli insanlarımızın yaşadığı yer olması nedeniyle Norşin demesi akıl almaz bir mantıkla eleştirilip, gereksiz bir polemik konusu edildi.

Bir defa Norşin adı asırlar önce o yöre insanı tarafından telaffuz edilmiş. Asırlardır da Norşin olarak ifade edilmiş. Sonra 1980 ihtilali olmuş. Kürt kimliğinin, o insanımızın yaşadığı yerin ismini değiştirmekle değişeceği ve Türk kimliği kazanılacağı düşünülmüş. 1987 yılında da Norşin olmuş Güroymak.

Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül şimdi asırlardır Norşin'e Norşin derse ne olur ki. Mantıksız ve anlamsız bir yanlışın düzeltilmesi olur, o kadar. Bunun üzerine şovenlik yapmak, polemikler dizmek yanlıştır ve yanlış olmuştur. Kaldı ki, Norşin onuncu yüzyıldan beri özellikle, Kürt-İslam kültürünün çok önemli bir merkezidir. Norşin Medresesi bu çerçevede de önem kazanmıştır.

Kürtçe ve Arapça eğitim yapılan bu tür medreselerde, Molla Mustafa Barzani, Said Nursî, Şeyh Said, Sadrettin Yüksel ve Muhammet Şefik El Arvasî gibi isimler yetişmiştir. Ünlü diplomat ve politikacı Kamuran İnan'ın dedeleri Şeyh Şehabettin ve kardeşi Seyit Ali de bu medrese çıkışlıdır. Yani Norşin, İslam kültürünün de önemli bir kavşak noktasıdır.

Sosyal - Medya Haberleri