Bilim insanları, dört yıldan fazla bir süre boyunca yerçekimi dalgaları sayesinde iki kozmik çarpışma çeşidi keşfetti. Birleşme olarak da betimlenen iki kara deliğin çarpışmasını onlarca kez gözlemleyen gökbilimciler, birkaç kez de nötron yıldızlarının çarpışmasını tespit etti.
YUTMA ANI İKİ KEZ TESPİT EDİLDİ
The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan son çalışmada da bilim insanları tarafından tahmin edilen ancak kesin olarak tespit edilememiş bir birleşme çeşidinin nihayet ortaya çıktığı açıklandı. Buna göre, kara deliğin bir nötron yıldızını yutma anı iki kez tespit edildi. Bir kara deliğin nötron yıldızını yutuşu uzay-zamandaki benzersiz dalgalanmaları gözlemlendi.
"EKSİK TÜRDEKİ İKİLİYİ BULDUK"
Fransa'daki Observatoire de la Côte d'Azur'da Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) araştırmacısı Astrid Lamberts, yaptığı açıklamada "Galaksimizin dışındaki bu yeni nötron yıldızı-kara delik birleşme keşfiyle eksik türdeki ikiliyi bulduk. Sonunda bu sistemlerden kaç tanesinin var olduğunu, ne sıklıkla birleştiklerini ve Samanyolu'ndaki örneklerini neden henüz görmediğimizi anlamaya başlayabiliriz" diye konuştu.
GÜNEŞ'TEN İKİ KAT DAHA BÜYÜK
10 gün arayla tespit edilen çarpışmalar Ocak 2020’de tespit edildiği için GW200105 ve GW200115 olarak adlandırıldı. GW200115, Dünya’daki üç farklı dedektör tarafından tespit edildiği belirtilirken, çarpışmanın 650 milyon ila 1.5 milyar ışık yılı uzaklıkta gerçekleştiği tahmin ediliyor.
Space.com'da yer alan habere göre, GW200105 çarpışması kesin olarak tespit edilemedi. Ancak bilim insanları, bu çarpışmanın 550 milyon ila 1,3 milyar ışık yılı uzaklıkta ve Güneş’in 9 katı büyüklüğünde bir kara deliğin Güneş'ten yaklaşık iki kat daha büyük bir nötron yıldızını yuttuğunu düşünüyor.
Karar