Nurlu şehir Medine

Mehmet ARSLAN

Bu hac mevsiminde Medine-i  Münevvere’ye birkaç defa gidip geldik. Doya doya Medine'nin nurani havasını tenefüs  fırsatı bulduk. Medine’nin Mekke’den farkı kırk vakit namazı Peygamber camisinde kılma arzusudur. Sekiz gün ve kırk vakit bilhassa Türk hacıları için sembol olmuş. Tabi burada kılınan her namazın sevabı Mescid-i Haram hariç diğer mescitlerde kılınanın bin katıdır. Sabah namazıyla başlayan maraton yatsı namazı kılınana kadar devam eder.

Bayramın üzerinden bir aya yakın sürenin geçmesine rağmen 600 bin kişilik mescit tıklım tıklım doluyor. Her devlet ve miletten insanlar var. Türkler, Endonezyalılar, Hindistanlılar ve Pakistanlılar çoğunluk olarak göze çarpıyor. Sabahın soğuğu hacıların bedenini okşarken, Resulullah (a.s.m) ın sevgisi kalp ve gönüllerini coşturuyor.  Bu heyecanla dışardaki sergiler de doluyor.

Her namazdan sonra gün boyunca Bab-ı Selamdan girip Hz. Peygamber, Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’in bulunduğu alana kadar uzun kuyruklar oluşuyor. Hacılar hürmetle, huşu içinde selam veriyorlar. Gönderilen selamları tevdi ediyorlar. Şefaat dileyip, salat ve selam getiriyorlar.  İki büklüm olmuş insanlar, göz yaşı akıtıp ağlayanlar ve hiç ayrılmak istemeyen sadık mü’minler ancak görevlilerin zoruyla Cibril kapısından çıkıyorlar. Hz. Peygamberin mezarını ziyaret şefaat hakı kazanmaya sebep oluyor. Aynı zamanda mübarek kabri ziyarat etmek Peygamberi sağ iken ziyaret etmek gibi sayılmaktadır. Hac ile ilgisi olmamasına rağmen, hemen bütün hacılar bu nurlu şehre uğruyor ve Peygamberlerini ziyaret ediyorlarlar.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Ravza’da namaz kılmak için de yoğun kalabalık oluşuyor. Hz. Peygamberin makberi ve minberi arasında bulunan yer cennet bahçesi olarak biliniyor. Orada kılınan namazın fazileti ile ilgili rivayet bu yoğunluğa sebep oluyor.

Vahyin indiği, ilahi emirlerin tebliğ edildiği iki şehirden biri olan Medine’nin her tarafında o hakikatları hissetmek, Hz. Peygamberin ayak izlerini aramak, sahabinin fedakarlığını hayalen yaşamak mümkündür.Asr-ı Saadete hayalen gitmenin en uykun mekanı mukaddes mekanlar olan Mekke ve Medine olsa gerek.

Medine için Peygamberimiz dua etmiş. O dua bereket, bolluk, sukunet, huzur ve saadet getirmiş. İnsanlarında yumaşıklık, hoşgürü ve musamahalı olmalarına adeta sebep olmuş. Hacılarda ve halkta Hz. Resulullah’a hürmet için yüksek sesle konuşmamak, bağırmamak, kavga ve kötü laf konuşmamak hakimdir.

Şehirde yerleşim, düzen ve temizlik gözle görülür şekilde iyidir. Çok kalabalık bir ortam olan Mekke’den gelenlere farklı ve daha güzel bir yer olarak kendisini gösteriyor. Oteller kalabalık olmasına rağmen temizliğine dikkat ediliyor. Yemekler düzenli ve beğenilir olarak günde iki defa veriliyor. Medine mihmandarımız Abdulhamit Doğan gün boyunca  ayakta, hizmetlere müzahir oluyor. Eksikler tamamlaniyor, varsa hastalar hastahaneye gönderiliyor.

Bir hafta daha inşaallah Medine-i Münevvere'deyiz. Dua ve muhabbetlerimiz sizleredir.

mehmetarslan@risalehaber.com

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.